Augsnes mezofaunas struktūras izmaiņas urbānā vidē Rīgā - Grīna, Vendija (Latvijas Universitāte, 2018)
Pilsētas ir blīvi apdzīvotas vietas, kur bieži novērojama augsnes noplicināšanās ikdienas piesārņojuma rezultātā. Zaudējot savas dabiskās funkcijas, augsne nespēj nodrošināt arī pienācīgu atmosfēras veselību, kā arī mājvietu lielam daudzumam dzīvo radību. Augsnes spēju pildīt ekoloģiskās funkcijas var noteikt ar indikatoru - bezmugurkaulinieku palīdzību, veicot to biokopu struktūras un kvantiatīvo rādītāju analīzi, kas ir arī Pasaulē jau izplatīta prakse. Augsnes mezofauna -Oribatida, Mesostigmata un Collembola var izrādīt jutību uz kādu no apkārtējās vides faktoriem, tāpēc to bieži izmanto pētījumos apvienojot at dažādiem elementiem. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot Rīgas pilsētu augšņu mezofaunas sastāvu dažādos biotopos, pamatā ņemot urbānās vides gradientu: centrs – piepilsēta. Maģistra darbs sastāv no 8 nodaļām un 26 apakšnodaļām, secinājumiem, ievada un pielikuma. Darbā sniegta vispārēja informācija par augsnes mezofaunu, pilsētvides struktūru, apskatīti arī pētījumi Pasaulē un situācija Rīgā. Nodaļā “Materiāli un metodes” sniegts apraksts par pētījuma veikšanu, laboratorijas darbiem un analīzes veikšanu. Ievietoti 66 attēli, 2 tabulas un 8 pielikumi, kas atspoguļo pētījumā iegūtos rezultātus. Secinājumi apkopo diskusijā izvirzītās domas.

Cities are densely populated areas where soil degradation is often observed as a result of daily pollution. Losing its natural functions, the soil is also unable to provide adequate atmospheric health, as well as home to a large amount of living creatures in the soil. Soil's ability to sucessfully perform ecological functions can be determined by indicators - the help of invertebrates, by analyzing their structure and quantitative results of bio-objects, which is also a practice already common in the world. Soil mesofauna -Oribatida, Mesostigmata and Collembola can show a sensitivity to any of the environmental factors, so it is often used in research combining different elements The aim of the master's thesis is to find out the composition of the mesofauna soil in different habitats of Riga city, taking the urban environment gradient as a base factor: center - suburb. Master’s thesis consists of 8 chapters and 26 subdivisions, conclusion, introduction and appendix. The work provides general information on soil mesofauna, urban structure, studies in the world about mesofauna and urban connections and the situation in Riga. The chapter "Materials and Methods" provides a description of the research, laboratory work and analysis. A total of 66 pictures, 2 tables and 8 appendixes were added that reflects the results of the study. The conclusions summarize the thoughts put forward in the discussion. The conclusions summarize the thoughts put forward in the discussion.
Changes in the structure of soil mesofauna in the urban environment of Riga city
Keywords: Vides zinātne; urbanizācija; pilsētvide; bioindikācija; Rīga; piepilsēta