Krāsainu ilustrāciju integrācija melnbaltā fotogrāfijā - Freimane, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarba tēma ir “ Krāsainu ilustrāciju integrācija melnbaltā fotogrāfijā”. Balstoties uz teorētiskās un empīriskās daļas pētījumu, darba mērķis ir izstradāt kalendāra dizainu 2025. gadam, iekļaujot melnbaltu fotogrāfiju un krāsainas ilustrācijas sintēzi. Teorētiskajā daļā autore apskatīja kalendāra vēsturi, to attīstību un dažādus kalendāra veidus, kā arī drukas papīrus un iesiešanas veidus. Tika izpētīta vienkrāsaina fotografija, kā arī foto un ilustrāciju sintēze un to pielietojums kalendāra dizainā. Pētnieciskajā daļā autore veica analizi 10 sienas kalendāriem, kuros tika izmantota foto un ilustrāciju sintēze. Tika noskaidrotas foto un ilustrāciju sintēzes raksturīgākās iezīmes. Balstoties uz iegūto informāciju no teorētiskās un pētnieciskās daļas, tika izstrādāts kalendāra dizains 2025. gadam.

The title of the bachelor thesis is “Integration of colorful illustrations in black and white photography”. Based on a study of the theoretical and empirical parts, the work aims to design the calendar for 2025, including a black-and-white photography and a synthesis of a colorful illustration. In the theoretical part, the author looked at the history of the calendar, it's development and various types of calendar, as well as print papers and bindings. Monochrome photography and synthesis of photography was studied as well as illustrations and their usage in calendar design. In the research part, the author analyzed 10 wall calendars using a synthesis of photos and illustrations. The characteristics of photograph and illustration synthesis were clarified. Based on the information obtained from the theoretical and research part, a calendar design was developed for 2025.
Integration of Colorful Illustrations into Black and White Photography
Keywords: Mākslas zinātne; kalendāra dizains; ilustrācija; foto; sintēze