Didaktiskā spēle 5 gadīgu bērnu matemātisko prasmju sekmētāja - Atelsone, Daiga (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba temats: Didaktiskā spēle 5 gadīgu bērnu matemātisko prasmju sekmētāja. Darba autore: Daiga Atelsone. Darba vadītājs: Dr. paed. Dagnija Vigule. Atslēgas vārdi: matemātiskie priekšstati, didaktiskās spēles,ģeometriskās formas, pirmsskola. Mērķis: pētīt kā didaktiskās spēles veicina 5 gadus vecu bērnu ģeometrisko formu apguvi. Uzdevumi: 1)Analizēt pedagoģisko un psiholoģisko literatūru par 5 gadus vecu bērnu attīstību 2)Apkopot pedagoģijas zinātnieku atziņas par matemātisko priekšstatu veidošanos 3)Veikt pētījumu par didaktisko spēļu izmantošanas iespējām ģeometrisko formu apguves sekmēšanai 5 gadus veciem bērniem Darba pirmajā daļā tika apskatīts matemātisko priekšstatu veicināšanas process, pielietojot didaktiskās spēles kā ģeometrisko formu apguves sekmētāja. Darba otrajā daļā tika veikta praktiska izpēte, kā didaktiskās spēles veicina 5 gadus vecu bērnu izpratni par ģeometriskām formām. Praktiskajā daļā apstiprinājās hipotēze, ka didaktiskās spēles veicina 5 gadīgu bērnu matemātisko priekšstatu veidošanu un ģeometrisko formu apguvi. Lappušu skaits: 37 Attēlu skaits: 12 Tabulu skaits: 2 Pielikuma skaits: 3

Thedidaktiskās spēles title of the qualification work: Didactic game for 5-year-old children that promotes mathematical skills. Author of the work: Daiga Atelsone. Supervisor: Dr. paed. Dagnija Vigule. Keywords: mathematical representations, didactic games, preschool. Aim: to study how didactic games promotes learning the geometric shapes for 5-year-old children. Tasks: 1) To analyze pedagogical and psychological literature about development of 5-year-old children. 2) To summarize the findings of pedagogical scientists on the formation of mathematical ideas. 3) To carry out a study on the possibilities of using didactic games to promote the geometric shapes acquisition for 5-year-old children. At the beginning of the work, looked at the process of promoting mathematical ideas, by, using didactic games as a facilitator of learning geometric forms. In the second part of the work, is practical study how didactic games promote 5-year-old children's understanding of geometric shapes. In the practical part, the hypothesis is confirmed that didactic games promote the formation of mathematical ideas and the acquisition of geometric shapes of 5-year-old children. Number of pages: 37 Number of pictures: 12 Number of tables: 2 Number of annexes: 3
Didactic game for 5-year-old children that promotes mathematical skills
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; matemātiskie priekšstati; didaktiskās spēles; pirmsskola; ģeometriskās formas