Intermitētas augšdelma išēmijas ietekme uz kontrlaterālās ekstremitātes matainās ādas endotēlija-atkarīgo vazodilatāciju - Buža, Dace (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot intermitētas augšdelma išēmijas ietekmi uz kontralaterālās ekstremitātes ādas endotēlija atkarīgo vazodilatāciju. Tika izvirzīta hipotēze, ka intermitēta augšdelma išēmija izraisa kontralaterālās ekstremitātes matainās ādas endotēlija atkarīgās vazodilatācijas pieaugumu. Iegūtie rezultāti neapstiprināja hipotēzi, tika konstatēts, ka acetilholīna inducētā endotēlija atkarīgā vazodilatācija būtiski samazinās kontrlaterālās ekstremitātes intermitētas arteriālās oklūzijas ietekmē.

The purpose of this study was to find out intermittent upper limb ischemia effect on the contralateral limb skin endothelium-dependent vasodilation. The hypothesis put forward is following – the intermittent contralateral upper limb ischemia causes non glabrous skin endothelium-dependent vasodilation increase. The results did not confirm the hypothesis, it was found that acetylcholine-induced endothelium-dependent vasodilation significantly reduce in contralateral upper limb by arterial intermittent occlusion.
Impact of upper arm intermittent ischemia on endothelium-dependent vasodilation in nonacral skin of contralateral arm
Keywords: Bioloģija