Pacientu drošības juridiskie aspekti - Bankava, Agnese (Latvijas Universitāte, 2017)
Tiek lēsts, ka 8 %–12 % no visiem slimnīcu pacientiem Eiropas Savienībā cieš no nevēlamiem notikumiem veselības aprūpes laikā. Līdz ar to, ne tikai veselības jomā, bet arī citās jomās, tajā skaitā tiesību zinātnes jomā tiek aktualizēti tādi jautājumi, kā atbildība, pacienta vajadzības kaitējuma gadījumā un, kā nepieļaut šādu gadījumu atkārtošanos nākotnē. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot pacientu drošības nozīmi un saturu, iepazīties ar tās attīstību Pasaulē un Eiropas Savienībā, aplūkot Latvijai no starptautiskajiem tiesību aktiem izrietošās saistības pacientu drošībā, analizēt pacientu drošību Latvijā, konstatēt pastāvošās juridiskās problēmas pacientu drošībā Latvijā, iezīmēt juridiskās problēmas, kas var apgrūtināt pacientu drošības ieviešanu Latvijā, kā arī norādīt uz nepieciešamajiem grozījumiem Latvijas normatīvajā regulējumā pacientu drošības sekmēšanai Latvijā. Autore izvirzīja šādus uzdevumus mērķa sasniegšanai: aplūkot starptautiskos un Eiropas Savienības tiesību aktus pacientu drošībā, aplūkot un analizēt normatīvo regulējumu pacientu drošībā Latvijā, iepazīties ar vadošo Pasaules un Eiropas Savienības veselības nozares organizāciju un dažādu citu nozaru pārstāvju viedokļiem pacientu drošībā, kā arī izdarīt secinājumus par pacientu drošību Latvijā un nepieciešamajiem grozījumiem Latvijas normatīvajā regulējumā. Veikto pētījumu un analīzes rezultātā autore konstatē, ka Latvijā ir veiktas pirmās būtiskās darbības pacientu drošībā: noteikta iestāde, kurai piešķirta kompetence metodiskā atbalsta sniegšanā ārstniecības iestādēm pacientu drošības jautājumos, un ārstniecības iestādēm uzlikts pienākums veikt konkrētus pasākumus pacientiem drošu ārstniecības pakalpojumu nodrošināšanā. Tomēr, Latvijas normatīvajā regulējumā ir saskatāmas būtiskas problēmas, kas rada šķēršļus pacientu drošības ieviešanai un attīstībai Latvijā: nepastāv vienota izpratne par pacientu drošību, normatīvajos aktos nav ietverta jēdziena „pacientu drošība” definīcija, Latvijā pastāvošais normatīvais regulējums neatbilst Pasaules un Eiropas Savienības nostājai pacientu drošībā pilnībā, kā arī citas no minētā izrietošas problēmas.

It is estimated that 8% -12% of all hospital patients in the European Union suffer from adverse events in the healthcare process. Thereby not only in healthcare, but also in other areas, including jurisprudence, issues such as responsibility for, a patient's needs in case of injury, and how to prevent such incidents in the future are becoming increasingly relevant. The aims of the master’s thesis are to determine the significance and content of patient safety, to explore its development in the World and the European Union, to consider obligations which Latvia has to international laws concerning patient safety, to analyze patient safety in Latvia, to identify legal issues with regards to patient safety in Latvia, to outline legal issues which may complicate the implementation of patient safety in Latvia, as well as to determine the necessary amendments to the regulatory framework for patient safety in Latvia. To achieve the aim of the thesis, the author chose the following tasks: to look through the legal texts in patient safety, both international as well as the ones of the European Union, to look through and analyze the regulatory framework for patient safety in Latvia, to get acquainted with the opinions on patient safety held by the leading healthcare organizations in Europe and in the World, as well as those of various other industry representatives, and to draw conclusions about patient safety in Latvia and the amendments which are necessary to the Latvian regulatory framework. As a result of the performed researches and analysis, the author establishes that in Latvia the first significant steps in patient safety have been made: an institution was determined which has been granted competence in providing methodological support to medical institutions on patient safety issues, and medical institutions are obliged to take specific actions in order to provide medical services in a way which is safe for the patients. However, there are discernible and major problems in the Latvian legislative framework which create challenges to the implementation and development of patient safety in Latvia: there is no unified understanding of patient safety, laws and regulations do not contain a definition of "patient safety", the existing regulatory framework in Latvia does not fully comply with the position held by the European Union and the World, as well as other problems caused by aforesaid factors.
Legal aspects of patient safety
Keywords: Juridiskā zinātne; pacientu drošība; veselības aprūpes kvalitāte; kaitējums veselības aprūpē; Ārstniecības riska fonds; ziņošanas un mācīšanās sistēma