Kalcīts un tā veidošanās apstākļi Franas stāva smilšakmeņos un dolomītos Latvijā - Vernera, Linda (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā “Kalcīts un tā veidošanās apstākļi Franas stāva smilšakmeņos un dolomītos Latvijā” raksturotas kalcīta fizikālās īpašības, ķīmiskais sastāvs un veidošanās apstākļi. Pētījumi veikti 16 Amatas, Pļaviņu, Daugavas un Stipinu svītas atradnēs un atsegumos. Dokumentēti ģeoloģiskie griezumi, pētītas kalcīta fluorescences izpausmes un citas fizikālās īpašības, attiecības ar smilšakmens un dolomīta komponentiem plānslīpējumos, noteikts kalcīta ķīmiskais sastāvs un oglekļa stabilo izotopu attiecības. Secināts, ka kalcīts Amatas svītas smilšakmeņos un Pļaviņu, Daugavas un Stipinu svītas dolomītos kristalizējies līdzīgos apstākļos – no atmosfēras izcelsmes pazemes ūdeņiem sauszemes apstākļos. Kalcija karbonātu un ar to saistīto oksīdu un sulfīdu minerālu mobilizāciju, transportu un izgulsnēšanos ir sekmējuši paleokarsta procesi.

Master’s thesis “Calcite and its formation in the Frasnian sandstone and dolomite in Latvia” discusses physical properties, chemical composition, and formation conditions of calcite. Studies were carried out in 16 quarries and outcrops of the Amata, Pļaviņas, Daugava, Stipinai Formation sandstone and dolomite. Geological cross-sections were made, fluorescence and other feature testing of calcite, studies of thin sections, analyses of chemical composition, and measurements of carbon stable isotope ratios were done. It is concluded that calcite in the Frasnian sandstone and dolomite crystallised in similar terrestrial conditions under the influence of meteoric waters. Mobilization, transport, and precipitation of calcium carbonate and associated hydroxide and sulfide minerals were promoted by the paleokarst processes.
Calcite and its formation in the Frasnian sandstone and dolomite in Latvia
Keywords: Ģeoloģija; pēcsedimentācijas izmaiņas; diagenesis; mineraloģija; mineralogy; δ13C analīze; δ13C analysis; ķīmiskais sastāvs; chemical composition; kristalizācija; crystallisation