Sabiedrības līdzdalības attīstība IVN procesā Latvijā - Nerugale, Marija (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs “Sabiedrības līdzdalības attīstība IVN procesā Latvijā” atspoguļo ietekmes uz vidi novērtējumu kā vienu no valsts vides politikas instrumentiem ceļā uz ilgtspējīgu attīstību un detalizēti apskata sabiedrības līdzdalību kā neatņemamu procedūras sastāvdaļu. Darba pirmā daļa ietver akadēmiskās, zinātniskās literatūras un abus procesus reglamentējošo normatīvu aktu analīzi. Otrajā daļā tiek atspoguļoti empīriskā pētījuma rezultāti, kura gaitā veiktas intervijas ar IVN procesā iesaistītajām pusēm, noskaidrojot galvenās problēmas un nepilnības, kas saistītas ar sabiedrības nepietiekošu līdzdalību. Balstoties uz intervijām un ekspertu anketēšanu tika izstrādātas vadlīnijas sabiedrības līdzdalības IVN procesā pilnveidei. Atslēgas vārdi: ietekmes uz vidi novērtējums, sabiedrības līdzdalība, sabiedrības iesaiste.

Thesis “The Development of Public Participation in EIA Process in Latvia” introduces the Environmental Impact Assessment as one of the environmental policy instruments to achieve sustainable development, it explores in details public participation as the significant part of the procedure. The first part of the thesis analyses the theoretical aspects of both procedures, as well as its regulatory framework. The second part incorporates the review of the research, including the interviews with the main stakeholders of EIA process, showing the deficiencies of the public participation. Taking into considerations the results of the interviews and expertise, the thesis provides the guidelines for improving the Public Participation in EIA Process in Latvia. Keywords: Environmental impact assessment, public participation, public involvement.
The Development of Public Partcipation in EIA Process in Latvia
Keywords: Vides pārvaldība