Jauniešu izvēles strādāt vai nestrādāt motivācijas pēc pamata vai vidējās izglītības iegūšanas - Plitniece, Ieva (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darba tēma ir „Jauniešu izvēles strādāt vai nestrādāt motivācijas pēc pamata vai vidējās izglītības”. Bakalaura darba ietvaros tika veikts pētījums ar mērķi noskaidrot jauniešu motivāciju strādāt vai nestrādāt pēc pamata vai vidējās izglītības iegūšanas, kā arī aplūkot tos faktorus, kuri ietekmē jauniešu rīcību, izvēloties iesaistīties vai neiesaistīties darba tirgū. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, darba teorētiskajā daļā autore raksturoja jauniešus kā sociālu grupu, kā arī sniedza motivācijas skaidrojumu. Tika sniegts ieskats arī racionālās izvēles teorijā, kas var tikt izmantota, lai izskaidrotu pamudinājumus, tātad arī motivāciju. Empīrijas daļā autore izmantoja gan kvantitatīvo, gan kvalitatīvo metodi. Kvantitatīvā pētījuma dati palīdzēja noskaidrot aplūkotās problēmas aktualitāti, uzzināt, cik daudz jauniešu mācības vidusskolā apvieno ar darbu un cik daudz plāno pēc skolas beigšanas strādāt; kā arī izprast galvenos motīvus uzsākt darba gaitas. Lai gūtu dziļāku izpratni par pētāmo problēmu un skaidrotu kvantitatīvā pētījuma datus, tika veikts kvalitatīvais pētījums, kurā tika analizētas individuālās motivācijas un sociālās vides ietekme uz jauniešu izvēli strādāt vai nestrādāt. Kopumā autore secina, ka galvenās iezīmes, kāpēc jaunieši izvēlas strādāt ir finansiālais nodrošinājums, finansiālā neatkarība, pieredzes iegūšana, tieksme pēc patstāvības un neatkarības no vecākiem, kā arī jaunieši iesaistās darba attiecībās, ja pametuši skolu un citu alternatīvu savai rīcībai neredz. Savukārt izvēli nestrādāt nosaka priekšstats par mācību nesavienojamību ar darba gaitām, kā arī vēlme izbaudīt priekšrocības, ko sniedz dzīve pie vecākiem. Jauniešu rīcības izvēle lielā mērā tiek ietekmēta no sabiedrībā notiekošajām pārmaiņām, kā arī pieredzes, kas uzkrāta viņu dzīves laikā – gan skolā, gan ģimenē, gan draugu pulkā. Līdz ar to viņu rīcība un realizētais darbības veids lielā mērā ir atkarīgs no sociālās vides, kurā viņi atrodas.

The topic of the present bachelor paper is ‘The Young People’s Motivation to Work or not to Work with primary or Secondary Education’. As part of the bachelor work, a research was carried out in order to determine the motivation of the youth to work or not to work after acquiring elementary or secondary education, as well as to examine the factors influencing behaviour of the youth in choosing whether to enter the job market or not. To reach the preset objectives, the author describes the youth as a social group, as well as gives an explanation of motivation in the theoretical part of the paper. Also, an introduction to the rational choice theory is provided, which theory may be used to explain impulses and consequently motivation. In the empirical part, the author uses the quantitative as well as qualitative method. The quantitative research data helped clarify the topicality of the treated problem and find out how many of the young people at secondary school combine their studies with work and how many plan to work after finishing school, as well as to understand the main motivation for beginning to work. For deeper understanding of the investigated problem and interpreting the quantitative research data, the qualitative research was done which analyses the individual motivation and influence of the social environment on the youth in choosing whether to work or not. The overall conclusion of the author is that the main incentives of the youth when choosing to work or not to work are financial means, financial independence, experience, aspiration for self-dependence and independence from their parents. Also, the youth engage in employment relationship if they have left the school and see no other alternative to their action. The choice not to work is in its turn determined by the perception of incompatibility of studies with work, as well as a desire to take the advantage of living together with their parents. The choice behaviour of the youth is influenced to a great extent by change in society, as well as the experience they have acquired over their lifetime – in school, as well as in family and among friends. Thus, their behaviour and the kind of action taken depend largely on their social environment.
The Young People's motivation to work or not to work with Primary or Secondary education
Keywords: Socioloģija