Tiesiski pamatots darba līguma uzteikums kā priekšnoteikums darba tiesisko attiecību izbeigšanai - Kovaļevska, Regīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Šis maģistra darbs apkopo juridiskajā literatūrā, normatīvajos aktos un tiesu praksē pieejamo informāciju par tēmu "Tiesiski pamatots darba līguma uzteikums kā priekšnoteikums darba tiesisko attiecību izbeigšanai". Darba līguma uzteikuma tiesiskais regulējums ir ietverts 20.06.2001. Darba likumā, kas stājās spēkā 2002.gada 1.jūlijā. Tomēr Latvijai ir saistošas arī starptautiskās konvencijas, tajā skaitā Starptautiskās darba organizācijas konvencija - 1982.gada Darba attiecību izbeigšanas konvencija C158, kas nosaka darba līguma uzteikšanas pamatprincipus. Praksē nereti ir satopamas situācijas, kad darba ņēmējs vai darba devējs pilnvērtīgi nepārzina, neizprot vai citos gadījumos apzināti ignorē darba tiesības regulējošo aktu noteikumus, kā rezultātā darba līgumi ne vienmēr tiek uzteikti atbilstoši Darba likumā noteiktajai darba līguma uzteikšanas kārtībai un pamatojoties uz Darba likumā noteiktajiem uzteikuma pamatiem. Šajā darbā tiek apskatīti iespējamie darba līguma uzteikuma gadījumi Latvijā, to tiesiskais regulējums, salīdzinot ar citu valstu normatīvo regulējumu, uzteikšanas prakse, kā arī izteikti priekšlikumi nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, lai nodrošinātu taisnīgu, efektīvu un saprotamu daba līguma uzteikšanas procesu un paša uzteikuma tiesiskumu. Lai darba līguma uzteikums būtu tiesisks, jāievēro vairāki priekšnoteikumi. Pirmkārt, uzteikumā jābūt norādītam Darba likumā noteiktajam uzteikuma pamatam un ietvertam uzteikuma pamatojumam. Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. Otrkārt, darba devējam ir pienākums paziņot darbiniekam par darba līguma uzteikumu likumā noteiktajā termiņā. Treškārt, uzteicot darba līgumu ir jāievēro Darba likumā noteiktā uzteikšanas kārtība. Ceturtkārt, ir jāievēro Darba likumā noteiktie uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi. Šie un citi ar darba līguma uzteikuma saistīti jautājumi tiek apskatīti šajā maģistra darbā.

This Master’s work examines themes about legally justified notice of employment contract as a prerequisite for termination of employment relations. Labour relations in Latvia, including termination of an employment contract, is regulated by Labour Code of the Republic of Latvia, 2002. Nonetheless there are also legally binding international agreements of the Republic of Latvia as Termination of Employment Convention, 1982, which is an International Labour Organization Convention and contains rights, principles and concepts of termination of an employment contract. There are situations in practice, when employee or employer does not know labor law, does not understand it or simply ignore rules of labor law. Therefore, termination of an employment contract is not always legal. This Master’s work examines different reasons for dismissal from work in Labour Code of the Republic of Latvia and in other Labour Codes of other states and provides necessary suggestions for amendments of law. There are some essential prerequisites for termination of employment relations. First of all, an employer shall give a reason for dismissal from work and motivations for the termination of the employment contract. The employment of a worker shall not be terminated unless there is a valid reason for such termination connected with the capacity or conduct of the worker or based on the operational requirements of the undertaking, establishment or service. Second, an employer is entitled to terminate an employment contract by giving the employer written notice one month in advance. Third, an employer shall comply with procedure of termination and settling accounts with the employee being dismissed. Fourthly, an employer shall comply with restrictions on the termination of an employment contract. This and other issues of termination of employment contract are examined in this work.
Legally Justified Notice of Employment Contract as a Prerequisite for Termination of Employment Relations
Keywords: Juridiskā zinātne