Enerģētiskā nabadzība Rīgas pilsētas apkaimēs - Stalte, Gerda Marta (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā pētīta enerģētiskā nabadzība Rīgas pilsētas apkaimēs, analizējot sociāli ekonomiskos un mājokli raksturojošos faktorus, kā arī īstenotos mazināšanas pasākumus, to savstarpējo telpisko izvietojumu. Latvijā enerģētiskā nabadzība saistībā ar sociālo un teritoriālo nevienlīdzību ir maz pētīta, kaut arī abi procesi ir saistīti ar Eiropas zaļā kursa un Kohēzijas politikas mērķu sasniegšanu. Darbā noteikts enerģētiskās nabadzības risks un analizēts renovēto ēku izvietojums Rīgas pilsētas apkaimēs. Iegūtie rezultāti atklāj nevienmērīgo atbalsta pasākumu sadalījums starp zema un augsta sociāli ekonomiskā statusa apkaimēm. Pētījumā pielietotas kvantitatīvās un kvalitatīvās datu apstrādes metodes. Rezultātā sniegtas rekomendācijas enerģētiskās nabadzības identificēšanai un mazināšanas pasākumu plānošanai Rīgas pilsētas pašvaldībā. Darbu veido 5 nodaļas un 12 apakšnodaļas. Kopējais maģistra darba apjoms ir 115 lapaspuses, ietverot 18 attēlus, 3 tabulas un 10 pielikumus.

This master thesis investigates energy poverty in the neighborhoods of Riga city, through the analysis of socio-economic factors and household characteristics, as well as through already implemented lessening efforts, their mutual spatial placement. Energy poverty in connection with social and territorial inequality is poorly studied in Latvia, even though both processes are tied to achieving the goals of the European Green Deal and Cohesion Policy. This study determines energy poverty risk and analyses renovated building placement in the neighborhoods of Riga city. The produced results reveal an uneven distribution of support between neighborhoods of low and high socio-economic status. The study utilizes both quantitative and qualitative methods of data processing. Recommendations for identifying energy poverty and for planning reduction policies in the Riga city municipality are given as a result. The study consists of 5 chapters and 12 sub-chapters. The total master’s thesis is comprised by 115 pages, including 18 images, 3 tables and 10 appendices.
Energy poverty in the neighborhoods of Riga city
Keywords: Arhitektūra; enerģētiskā nabadzība; enerģētiskā neaizsargātība; nevienlīdzība; apkaimes; Rīga