Kumrānas kopienas identitāte: aktuālā diskusija par Kumrānas - esēņu hipotēzi - Jansone, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
1947. gadā atklātie Nāves jūras tīstokļi tiek uzskatīti par ievērojamāko 20. gs. arheoloģisko atklājumu. Tie dod jaunu priekšstatu par Vecās Derības tekstiem un otrā tempļa laika jūdaismu. Tomēr joprojām nav skaidrs - kas tīstokļus sarakstījis, kam tie piederējuši, kā tie nonākuši alās blakus Kumrānas apmetnei? Klasiskā hipotēze sniedz atbildi, ka tīstokļi piederējuši esēņiem - reliģiskai jūdu sektai, kas apdzīvojusi Kumrānu. Šis darbs izgaismo dažus nozīmīgus aspektus šajā diskusijā, pievēršot uzmanību z Kumrānas iedzīvotāju jeb tās kopienas identitātei un galvenajām problēmām, kas traucē viennozīmīgi identificēt Kumrānas kopienu ar esēņiem, piedāvājot īsu ieskatu galvenajos alternatīvajos skatījumos. Pētījuma rezultātā tiek secināts, ka Kumrānas - esēņu hipotēze ir novecojusi, tāpēc ir jāmeklē jauni, alternatīvi skaidrojumi.

Discovered in 1947, Dead Sea Scrolls has been thought of as the greatest archaeological finding in 20th century. They shed new light on the writings of Old Testament and second Temple judaism. But it is still unclear who wrote and owned the scrolls and how did they get in caves near Qumran settlement. Traditional ‘Qumran - Essene hypothesis’ claims that Essenes - sectarian Jewish movement - who lived at the site of Khirbet Qumran owned the scrolls. But is this claim so equipollent? Present work enlightens some important aspects in disscusion, while concentrating on identity of Qumran community and main problems for their clear identification. It also provides brief summary on alternative theories about the problem. The conclusion is that ‘Qumran - Essene hypothesis’ does not bear the weight of new evidence coming to light, therefore it is crucial to look for new explanations.
Identity of Qumran Community: Current Discussion about "Qumran - Essene Hypothesis"
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne