Senais pasta ceļš Jelgava-Mēmele, un tā mūsdienu ainava posmā Dobele-Blīdene - Šilkovs, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba pētījuma objekts ir senais zirgu pasta ceļš “Jelgava – Mēmele (Klaipēda)”, posma Dobele – Blīdene mezglpuktu analīze pēc kultūrvēsturiskās ainavas izmaiņām. Pētījuma uzsvars tiek likts uz zirgu pasta kultūrvēsturiskās ainavu telpas izmaiņām laika posmā no 17. gadsimta beigām līdz mūsdienām. Izmaiņu noteikšanai autors izmantoja pieejamos senos kartogrāfiskos, arhīvu, fotoattēlu materiālus un lokālos stāstus, to apkopošana un analizēšana veikta pēc salīdzināšanas metodes. Balstoties uz iegūto informāciju un darba pētījuma rezultātiem, novērtēta zirgu pasta kultūrvēsturiskās ainavas aktualitāte mūsdienās. Atslēgas vārdi: zirgu pasts, pasta ceļš, kultūrvēsturiskā ainava, ainavu telpa

The subject of research in this bachelor paper is the analysis of the old Jelgava – Memele (Klaipeda) postal road part Dobele – Blidene post offices and their connected postal roads by comparing the changes in heritage landscape. The research is focused on the changes in horse mail heritage landscape in the period from the end of the 17th century until today. To identify the changes, the author used the available cartographic, archive, photographic materials and local stories which were collected and analyzed by using the comparative method. Based on the acquired information and research results, the topicality of horse mail heritage landscape was evaluated. Keywords: horse mail, mail route, heritage landscapes, landscape area
The historical postal road Jelgava-Mēmele and its contemporary landscape: the section of Dobele-Blīdene
Keywords: Ģeogrāfija