Auditorfirmu tiesiskais regulējums un kvalitāte Latvijā - Kornijenko, Darja (Latvijas Universitāte, 2011)
Audits ir viena no neatkarīgās ārpus resoru finanšu kontroles īstenošanas metodēm, bet tas neaizstāj valsts finanšu kontroli. Tomēr audita pamatsubjekti vispirms ir nevalstiskā ekonomikas sektora uzņēmumi un organizācijas, kas neietilpst valstī pastāvošo ministriju un resoru sistēmā, tādēļ to neskar resoru kontrole. Atšķirībā no valsts kontroles audita galvenā loma ir drīzāk kā padomdevējam, konsultantam un visu speciālistu, kas nodarbojas ar grāmatvedības informācijas apstrādi un izmantošanu, palīgam. Auditors ne tikai novērtē uzņēmuma finanšu pārskata patiesumu, veikto saimniecisko operāciju likumību, bet arī palīdz noskaidrot pieļautās kļūdas, izlabot tās, kā arī iesaka izveidot tādu uzskaites sistēmu, kas nākotnē palīdzētu izvairīties no kļūdu pieļaušanas. Darbā tiek aplūkots Latvijas auditorfirmu darbs, to atšķirības un savstarpējā saikne un tiesiskās regulas. Maģistra darbs par tēmu satur teorētisko, analītisko daļu, kā arī nodaļu, kas veltīta audita tālākajai attīstībai. Balstoties uz veiktā darba pētījumiem, izdarīti secinājumi un formulēti atbilstoši secinājumiem konkrēti praktiskie priekšlikumi. Atslēgvārdi: audits, revīzija, auditorfirma, ekonomika.

Audit is the method of departmental independent financial control which does not replace the governmental financial control. However, the audit’s main subjects are enterprises and organizations of private economic sector which are not included into the system of existing in the country ministries and institutions, what releases them from the departmental control. In the contrast to the governmental control, audit plays a role of an advisor, consultant and helper for every specialist operating with bookkeeping information. Auditor does not only evaluate validity of the financial accountability of the enterprise and legality of economical operations execution but also helps to indicate mistakes as well as to repair them and recommend the accountably system what allows to avoid maximum mistakes in the future. In this report there are considered Latvian audit companies’ activity, their difference, interrelation and legal adjustments. Master’s thesis contains theoretical and analytic parts as well as the part devoted to the further audit’s development. To sum the performed work up there are prepared conclusions and stated specific practical offers. Key words: audit, revision, audit company, economics.
Audit company legal regulations and quality in Latvia
Keywords: Ekonomika