Dzīvnieku tēli latviešu, somu, krievu tautas pasakās un to leksika salīdzinošā skatījumā - Avguceviča, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā salīdzināti latviešu, krievu un somu tautas pasaku dzīvnieku tēli un ar tiem saistītā leksika – atribūti un apzīmētāji, kā arī verbi, kas lietoti stāstītāja tekstā. Darba teorētiskajā daļā tiek dots īss ieskats latviešu, krievu un somu folkloras vēsturē un pasaku vākšānā. Darbā tika analizēti un raksturoti trīs galvenie pasaku tēli - lapsa, vilks un lācis somu, latviešu un krievu tautas pasakās, kā arī atrasts kopīgais un atšķirīgais. Tika noskaidrots kādi atribūti un verbi tiek lietoti saistībā ar vārdu lapsa, lācis un vilkus – trīs galvenajiem pasaku tēliem pētītajās pasakās. Kopumā gan atribūtu, gan izteicēju lietojums šo trīs tautu tautas pasakās ir līdzīgs, piemēram, atribūts kūms, kas ir aizguvums latviešu un somu valodā no krievu valodas. Tomēr ir arī atšķirības, piemēram, krievu pasakās dzīvnieku tēliem tiek piešķirti personvārdi, kas nav raksturīgs latviešu un somu tautas pasakām. Darbs sastāv no 57 lpp, ieskaitot ievadu, secinājumus, bibliogrāfiju, un dokumentāro lapu. Kopumā pētnieciskajā darbā tika izmantotas 16 teorētiskās literatūras vienības, 6 avoti (pasaku publicējumu krājumi), kā arī 21 interneta resurss.

At the bachelors paper was compared Latvian, Russian and Finnish folk tales animal characters, their vocabulary – attributes and verbs, which were used in tellers text. In the theoretical part there is a brief insight into Latvian, Russia and Finish folclore history and collecting fairy-tales. In the paper there were analyzed and discribed the 3 mayor fairy-tales characters – fox, wolf and bear in Finnish, Latvian and Russian fairy-tales and was clarified commonalities and differences. It was clarified what kind of attributes and verbs are used in connection with a fox, bear and wolf - 3 mayor faury-tales characters. Overall, both, usage of attributes and the verbs of these tree nations fairy-tales is similar, for example atribute kūms, which is loanword in Latvian and Finnish from Russian language. However there are also differences, for example in Russian animal characters are assigned with personal names, which is unusual for Latvian and Finnish fairy-tales.
Comparison of Animal Characters and their Vocabulary in Finnish, Latvian and Russian Fairytales
Keywords: Valodniecība