Nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības - Broka-Priedīte, Tamāra (Latvijas Universitāte, 2025)
Nepilngadīgo noziedzība ir aktuāls krimināltiesību jautājums, kas prasa pastiprinātu uzmanību no tiesībsargājošām iestādēm un sabiedrības. Šī tēma ir būtiska gan no tiesiskā, gan sociālā skatpunkta, jo tieši bērni ir sabiedrības nākotnes veidotāji. Nepilngadīgo iesaistīšanās noziedzībā ietekmē gan viņu dzīvi, gan sabiedrības drošību. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt nepilngadīgo kriminālatbildības regulējumu Latvijā, identificēt problēmas un sniegt priekšlikumus tā pilnveidošanai. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, darba autore pēta nepilngadīgo noziedzības cēloņus un tendences Latvijā, analizē sodu veidus un to piemērošanas īpatnības nepilngadīgajiem gan Latvijā, gan ārvalstīs, kā arī izvērtē Krimināllikuma grozījumus, kas attiecas uz nepilngadīgo kriminālatbildību. Darba rezultātā autore noskaidroja nepilngadīgo kriminālatbildības problēmas Latvijā, analizēja nepilngadīgajiem piemērojamo sodu veidus un to piemērošanas īpatnības, kā arī salīdzināja Latvijas regulējumu ar Zviedrijas un Igaunijas pieredzi. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, autore sniedza priekšlikumus regulējuma pilnveidošanai, uzsverot resocializācijas nozīmi.

Juvenile delinquency is a relevant issue in criminal law that requires increased attention from law enforcement and the public. This topic is significant from both legal and social perspectives, as children are the future of society. Juvenile involvement in crime affects both their lives and public safety. The aim of the bachelor's thesis is to evaluate the regulation of juvenile criminal liability in Latvia, identify problems, and provide suggestions for its improvement. To achieve the set objectives, the author examines the causes and trends of juvenile delinquency in Latvia, analyzes the types of punishments and their application specifics for juveniles both in Latvia and abroad, and evaluates amendments to the Criminal Law related to juvenile criminal liability. As a result, the author identified the problems of juvenile criminal liability in Latvia, analyzed the types of punishments applicable to juveniles and their application specifics, and compared the Latvian regulation with the experience of Sweden and Estonia. Based on the research findings, the author provided suggestions for improving the regulation, emphasizing the importance of resocialization.
Peculiarities of Juvenile Criminal Liability
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgais; kriminālatbildība; sodu veidi; audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi; resocializācija