Apmierinātība ar partnerattiecībām, agresijas izpausmes un to saistība ar personības iezīmēm - Leimane, Nelda Marija (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija izpētīt kādas sakarības pastāv starp apmierinātību ar partnerattiecībām, agresijas izpausmēm un personības iezīmēm. Pētījumā piedalījās 131 respondents (102 sievietes un 29 vīrieši). Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas - Agresijas aptauja (Aggression Questionnaire, Buss& Perry, 1992)), lai noteiktu agresijas izpausmes; Laulāto attiecību apmierinātības rādītājs” („Index of Marital Satisfaction”), lai pētītu apmierinātības ar attiecībām līmeni; Lielā piecinieka aptauja (Big Five iInventory, BFI, Benet – Martinez & John, 1998), lai pētītu personības iezīmju izteiktumu. Iegūtie rezultāti atspoguļo apmierinātības ar attiecibām saistību ar agresijas izpausmēm – indivīdi, kuri ar attiecībām ir neapmierinātāki ir vairāk agresīvi. Tāpat rezultāti apstiprina apmierinātības ar attiecībām un personības iezīmju saistību – cilvēki ar izteiktākām neirotisma iezīmēm ir kopumā ar attiecībām neapmierinātāki. Pētījumā tika konstatēts, ka neirostisms kā personības iezīme negatīvi ietekemē apmierinātību ar attiecībām, bet lielāku apmierinātību ar attiecībām paredz tāda personības iezīme kā apzinīgums. Atslēgas vārdi: apmierinātība ar attiecībām, agresijas izpausmes, personības iezīmes.

The target of research was to study connections between satisfaction with relationships, aggressive behaviour and personality traits. To answer research questions there was questioned 131 respondents (102 women and 29 men). Three questionnaires was used in research - Aggression Questionnaire, Buss& Perry, 1992, to examine level of aggression; Index of Marital Satisfaction – to investigate level of satisfaction with relationships; Big Five Inventory, BFI, Benet – Martinez & John, 1998, to explore personality traits. Collected data shows connection between satisfaction with relationships and aggressive behavior – individuals who shows lower satisfaction with relationship tend to be more aggressive. Results also confirms connections between satisfaction with relationships and personality traits - individuals higher in neurotic features overall is more dissatisfied with relationships. Also there was found that neuroticism as personality trait has negative influence on satisfaction with relationships, but more positive satisfaction with relationship predicts conscientiousness as personality trait. Key words: satisfaction with relationships, aggressive behavior, personality traits.
Relationship satisfaction, aggression manifestations and their relationship with personality traits
Keywords: Psiholoģija; Apmierinātība ar partnerattiecībām; Agresijas izpausmes; Personības iezīmes; Neirotisms