Valodas reprezentativitātes iespējas un robežas digitālā koda ietekmē - Semjonova-Reinholde, Marija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Valodas reprezentativitātes iespējas un robežas digitālā koda ietekmē” centrā ir jautājums par valodas izteikšanas potencialitātes filozofisku un digitālo apjēgsmi. Filozofisko šķautni veido Ludviga Vitgenšteina un Martina Heidegera valodas jēdziena izpratne mūsdienu kritiskajā diskursā. Digitālais tiek saprasts kā starpdisciplinārā analītiskā kategorija, kas izmanto valodas loģiku un izteiksmes potenciālu “analītiskā lasījuma” veikšanai. Maģistra darbā ir veikta izvēlēto valodas kategoriju pielietotā analīze, izmantojot R-Stylo un NumPy programmu paplašinājumus.

Master thesis “The Representativity of Language: Possibilities and Limits in the Light of Digital Code” discusess philosophical and digital perspectives to the question of the potentiality of the expression of language. Philosophical perspective is represented by the critical discourse of the concept of language through the prism of Ludwig Wittgenstein’s and Martin Heidegger’s conceptualizations of language potentiality. Digital perspective is discussed as an interdisciplinary analytical category, which uses the logic of language and its potentiality of the expression to perform its own “analytical reading”. Master thesis contains an applied analysis of the selected language items, using R-Stylo and NumPy programming extensions. Keywords: unexpressible in language, potentiality of expression, cluster analysis, phenomenon of the expression, potentiality of code
The Representativity of Language: Possibilities and Limits in the Light of Digital Code
Keywords: Filozofija; neizsakāmais valodā; izteikšanas potencialitāte; klāsteru analīze; izteikšanas fenomens; koda potencialitāte