Platlapju kokaudzes vecumstruktūra un dabiskā atjaunošanās - Voiceščuka, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Latvijā platlapju meži aizņem samērā mazu teritoriju. Tie saistīti ar nemorālo lakstaugu sugu veģetāciju un daudz retām sugām. Ekoloģiskās sukcesijas rezultātā platlapju mežos notiek kokaudzes maiņa, kas var sekmēt tipiskās nemorālās veģetācijas veidošanos, vai arī to degradēt, piemēram, gadījumos, kad veidojas egļu paauga. Bakalaura darba mērķis ir raksturot platlapju mežu audzes vecumstruktūru un prognozēt, kā laika gaitā audze mainīs savu struktūru, sugu sastāvu. Galvenais darba uzdevums bija noskaidrot koku vecumstruktūru nejauši izvēlētiem platlapju mežiem Latvijas teritorijā. Atlasītajos meža nogabalos tika ierīkoti 50x20m parauglaukumi, kuros katram kokam, kura diametrs bija lielāks par 10 cm noteikts vecums, diametrs un augstums, kā arī uzskaitīti indivīdi paaugas stāvā. Kopā parauglaukumos konstatētas 17 koku sugas. 47 parauglaukumos konstatēts parastais ozols, bet parastā egle 44 parauglaukumos. Parastais ozols bija vecākā koku suga, dažos parauglaukumos vecāks par 400 gadiem. Visvairāk paaugā no pieciem līdz desmit metriem bija sastopama parastā egle, parastā liepa un parastais osis. No platlapju mežu sugām vislabāk atjaunojās parastā liepa, savukārt pārējās platlapju sugas atjaunojās ļoti vāji vai vispār nebija sastopamas paaugā no pieciem līdz desmit metriem.

Broad-leaved tree forests of Latvia are very fragmented and cover a small forest area. They are associated with a unique flora containing many protected species, and therefore their protection is urgent. Because of ecological succession, tree canopy composition changes, which can improve or degrade the typical vegetation, for example if spruce is found in understory. The study aim was to determine age structure of overstory and understory tree species in randomly selected broad-leaved forest stands, to predict the main successional direction of change. The objective was to determine age structure of trees in stands in Latvia. In randomly selected stands 50x20 m big plots were established. Height and diameter were measured for trees with diameter at breast height > 10cm. Species in the overstory was identified. In all plots together 17 tree species were found. Oak was found in 47 plots, spruce in 44. Oak was the oldest tree species, in some plots it was older than 400 years. In understory eith height >10 m only few tree species were found – Picea abies, Tilia cordata, Fraxinus excelsior. This indicates regeneration of some broad- leaved tree species are able to regenerate.
Age structure and natural regeneration of broadleaved tree forest stands
Keywords: Bioloģija; platlapju meži; sukcesija; vecumstruktūra; paauga