Ramas muižas vēsture un arhitektūra, 1884.-1991. - Plūksnis, Jorens (Latvijas Universitāte, 2016)
Līdz šim tikai atsevišķos darbos apskatīta Ramas muižas vēsture, turklāt samērā īsi un virspusēji. Tāpēc šajā gadījumā tas uzliek augstāku atbildību pret korektu un iespējami padziļinātāku pētāmās problēmas atspoguļojumu. Darbs balstās uz Ramas muižas saimnieciskās un sociālās vēstures, t.sk. īpašnieku maiņa, pirkšanas/pārdošanas procesi, muižas un tās zemnieku sētu saimnieciskais stāvoklis, tirdzniecība, sadzīve, kultūras pasākumi, kā arī apbūves un arhitektūras vēstures atspoguļojumu – muižas centra plānojums, arhitektūra, apbūves pārmaiņas, kustamās iekārtas. Darba trešajā nodaļā īpaša uzmanība tiek vērsta muižas kungu namu vēsturei, kā rezultātā konstatēta iespējamā, pirms 1720. gada celtā kungu nama atrašanās vieta, kā arī attiecīgā laika centrālais pagalms. Konstatēta arī iespējamas militāro fortifikāciju sastāvdaļas – blokhausa esamība.

So far there have been only some cases studying the history of Ramas manor and it has been done comparatively briefly and superficially. Therefore higher responsibility is needed to achieve correct and the most in-depth possible reflection of the problem of the research. This research is based on reflection of economic and social history of Ramas manor, including change of ownership, processes of purchase and sale, economic situation of the manor and its farmhouses, trade, home life, cultural activities, as well as of building and history of architecture – planning of manor centre, architecture, construction changes and movable equipment. In the third part of this research a particular focus is placed on the history of manor house as a result of which the possible location of manor house built before 1720 as well as central courtyard of appropriate period was found. The existence of possible blockhouse – the component of military fortifications was also found.
History and Architecture of the Ramas manor, 1884-1991
Keywords: Vēsture; Ramas muiža; Rammenhof; Dolgoji; Lielbriedis