Matemātisko prasmju veidošana 5 gadīgajiem bērniem āra nodarbībās pirmsskolā - Jirgensone, Baiba (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba tēma: Matemātisko prasmju veidošana 5 gadīgajiem bērniem āra nodarbībās pirmsskolā. Kvalifikācijas darbu izstrādāja: Baiba Jirgensone Kvalifikācijas darba zinātniskā vadītāja: Kvalifikācijas darba teorētiskā daļa: Teorētiski izzināt un praktiski izpētīt matemātisko prasmju veicināšanu 5 gadīgu bērnu nodarbības āra vidē. Darba autore aplūko vairāku autoru, pētnieku un pedagogu viedokļus par matemātisko prasmju apguvi. Tiek secināts, ka 5gadīgu bērnu matemātiskās prasmes var veicināt un attīstīt āra vides nodarbības, darbojoties ar dažādiem piedāvātajiem un pašu bērnu izvēlētiem dabas materiāliem un apkārtējo vidi. Kvalifikācijas darba praktiskā daļa: darba autore praktiskajam pētījumam izmanto novērošanas metodi. Pētījuma laikā tika novēroti 5gadīgu bērnu sasniegumi pirms un pēc pētījuma. Bērniem tika piedāvātas dažādas spēles āra vidē matemātisko prasmju veicināšanai un apguvei. Analizējot pētījuma rezultātus darba autore secina, ka āra vide ir atbilstošs veids kā veicināt bērnu matemātisko prasmju apgūšanu, izmantojot pašu radošumu un iztēli. Izvirzītā hipotēze darba gaitā ir apstiprinājusies. Atslēgas vārdi: matemātiskās prasmes, āra vide, rotaļnodarbība, 5 gadus veci bērni, pedagogs. Darba apjoms: darbs sastāv no 42 lpp., 3 tabulām, izmantoti 29 literatūras un citi informācijas avoti.

The topic of the qualification work: Developing mathematical skills for 5-year-old children in outdoor lessons in preschool. Author of the work: Baiba Jirgensone The scientific leader of the qualification work: The theoretical part of the qualification work: To theoretically find out and practically study the promotion of mathematical skills in outdoor classes of 5-year-old children. The author of the paper examines the opinions of several authors, researchers and pedagogues regarding the acquisition of mathematical skills. It is concluded that the mathematical skills of 5-year-old children can be promoted and developed in outdoor lessons by working with various natural materials and the environment created by the children themselves. The practical part of the qualification work: the author of the work uses the observation method for the practical research. During the research, the achievements of 5-year-old children were observed before and after the research. Children were offered various games in an outdoor environment to promote and learn mathematical skills. Analyzing the results of the study, the author concludes that the outdoor environment is a suitable way to promote children's learning of mathematical skills, using their own creativity and imagination. The proposed hypothesis has been confirmed during the work. Key words: mathematical skills, outdoor environment, play lesson, 5-year-old children, teacher. Scope of the work: the work consists of 42 pages, 3 tables, 29 literature and other sources of information are used, appendices
Developing mathematical skills for 5-year-old children in outdoor lessons in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; matemātiskās prasmes; āra vide; rotaļnodarbība; 5 gadus veci bērni