Kultūras atsauču atveide audiovizuālajos tulkojumos - Dumeša, Margarita (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā darbā tiek pētīta kultūras atsauču atveide audiovizuālajos tulkojumos (AVT). Šajā pētījumā tiek izmantotas lingvistiskā satura analīze, kontrastīvā analīze un multimodālā diskursa analīze. Pētījuma korpusu veido kultūras atsauces, atklātas animācijas filmās "Šreks". Atsauces tika iedalītas reālajās un intertekstuālajās atsaucēs. Korpusa izpēte parādīja, ka animācijas filmās "Šreks" atrodamo kultūras atsauču atveidē izmantotas 14 tulkošanas stratēģijas, no kurām visbiežāk tika izmantotas svītrošanas, adaptācijas un vispārināšanas stratēģijas. Vairumā gadījumu oriģinālā esošās kultūras atsauces tulkojumā netika saglabātas: tās tika izsvītrotas, kontekstuāli vai funkcionāli aizstātas, modulētas, vispārinātas vai adaptētas.

The present thesis explores rendering cultural reference in audiovisual translation (AVT). The methods employed in this study are linguistic content analysis, contrast analysis, and multimodal discourse analysis. The corpus of the research consists of cultural references found in the animated films Shrek. The references were divided into real-world and intertextual references. The examination of the corpus showed that there were 14 translation strategies used for rendering cultural references found in Shrek films, with the most frequent being deletion, adaptation, and generalisation. In most cases, cultural references present in the original were not preserved in the translation: they were either deleted, contextually or functionally replaced, modulated, generalised, or adapted.
Rendering Cultural References in Audiovisual Translation
Keywords: Valodniecība; cultural references; translation strategies; AVT; dubbing; contrast analysis