Tīmekļa vietņu piekļūstamības nodrošināšana - Rozvadovska, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir pētīt tīmekļa vietņu piekļūstamību un tās nodrošināšanu. Darbā tika noformulēts piekļūstamības nodrošināšanas nepieciešamības pamatojums, ņemot vērā gan iespējamus lietotāju veselības traucējumus, gan tiesiskos regulējumus, gan arī potenciālus piekļūstamības nodrošināšanas ieguvumus. Darbā ietvaros tika apskatīti ar piekļūstamības nodrošināšanu saistītie izaicinājumi, un, balstoties uz eksistējošiem standartiem un vadlīnijām, formulēti ieteikumi dizaineriem, satura veidotājiem, izstrādātājiem un testētājiem. Lai paplašinātu zināšanu bāzi par tīmekļa vietņu piekļūstamību latviešu valodā, darba praktiskās daļas ietvaros tika izstrādāts piekļūstams informatīvs tīmekļa resurss “Piekļūstamības atziņas” ar piekļūstamības nodrošināšanas ieteikumiem, kā arī publicēts Vikipēdijas raksts “Tīmekļa piekļūstamība”.

The paper objective is to explore website accessibility and its assurance. The paper explores the concept of web accessibility and formulates the rationale for the need of web accessibility assurance considering possible user disabilities and limitations, legal regulations, as well as potential web accessibility assurance benefits. The paper also explores challenges connected with accessibility assurance and formulates guidance for designers, content creators, software developers and testers based on the existing web accessibility standards and guidelines. To extend the knowledge base about web accessibility in Latvian, an accessible web resource “Piekļūstamības atziņas” (“Accessibility Insights”) with web accessibility assurance tutorials was created, as well as a Wikipedia article “Tīmekļa piekļūstamība” (“Web accessibility”).
Website accessibility assurance
Keywords: Datorzinātne; tīmekļa piekļūstamība; piekļūstamības nodrošināšana; WCAG; ARIA; Vikipēdija