Idealizācija, apmierinātība un komunikācijas biežums attāluma attiecībās - Zandava, Līva Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba ietvaros tika veikts pētījums, lai noskaidrotu vai pastāv saistības starp idealizāciju, apmierinātību ar attiecībām un komunikācijas biežumu attāluma un ģeogrāfiski tuvās attiecībās, kā arī, noskaidrot mainīgo atšķirības starp abām grupām. Pētījumā kopumā piedalījās 132 cilvēki, kuri vismaz gadu ir romantiskajās attiecībās. Ģeogrāfiski tuvo attiecību grupā tika iekļauti 74 respondenti, kuri atzīmēja, ka satiek savu partneri katru vai katru otro dienu un attāluma attiecību grupā tika iekļauti 58 respondenti, kuri vismaz 2 mēnešus ir šādā attiecību modelī un 2-7 reizes mēnesī vai retāk satiek savu partneri. Pētījuma ietvaros tika izmantota Apmierinātības ar partnerattiecībām skala, Idealizācijas aptauja, kā arī tika izveidota 6-punktu Likerta skala komunikācijas biežuma mērīšanai. Tika noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp grupām- augstāki rādītāji apmierinātībā ar attiecībām uzrādījās ģeogrāfiski tuvu attiecību grupā un augstāki videozvanu biežuma rādītāji uzrādījās attāluma attiecību grupā. Nozīmīgas saistības starp apmierinātību ar attiecībām un videozvanu biežumu pastāv abās grupās. Ģeogrāfiski tuvu attiecību grupā pastāv nozīmīgas saistības starp idealizāciju un apmierinātību ar attiecībām.

The aim of this Bachelors thesis was to examine correlations between idealization, relationship satisfaction and communication frequency in long-distance and geographically close relationships, as well as to examine differences in these variables between the two groups. A total of 132 people who are in a romantic relationship for at least a year took part in this research. The geographically close group included 74 respondents who reported seeing their partner every or every other day and the long-distance group included 58 respondents who have been in this relationship model for at least 2 months and see their partner 2-7 times a month or less. The following methods were used in this research: Comprehensive Marital Satisfaction Scale, Idealistic Distortion scale, also a 6-point Likert scale was created to measure the frequency of communication. It was found that there were statistically significant differences between the groups, with higher relationship satisfaction values in geographically close relationship group and with higher video call frequency values in the long-distance relationship group. Significant correlations between relationship satisfaction and video call frequency exist in both groups. In the geographically close relationship group, significant correlations exist between idealization and relationship satisfaction.
Idealization, Relationship Satisfaction and Communication Frequency in Long Distance Relationships
Keywords: Psiholoģija; attāluma attiecības; ģeogrāfiski tuvas attiecības; idealizācija; apmierinātība ar attiecībām; komunikācijas biežums