Krāsu pēcefekts atkarībā no fona luminances - Bajaruns, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 69 lappusēm. Satur 71 attēlu, 1 tabulu un 3 pielikumus. Tajā izmantots 31 literatūras avots. Darba mērķis- Noteikt un salīdzināt oponentās krāsas dažādiem krāsu stimuliem pie trim atšķirīgiem fonu spožumiem un četriem rotācijas ātrumiem ar krāsu pēcefekta palīdzību. Darba teorētiskajā daļā apraksīta cilvēka krāsu uztvere, kā arī krāsu īpašības un to atrašanās krāsu telpās. Eksperimentā piedalījās 5 subjekti vecumā no 19 līdz 21 gadam. Tika izveidots stimuls, kas rotējot 4 dažādos ātrumos un tas tika izmantots uz trim dažādas luminances foniem, lai noteiktu krāsu pēcefektu. Tika veikta monitora krāsu raksturošana un rezultātu apstrāde. Iegūtie rezultāti parāda, ka maninoties stimula rotācijas ātrumam krāsu pēcefekts nemainās, bet dažādie luminances foni spēj ietekmēt krāsu pēcefektu. Atslēgvārdi: acs, krāsa, oponentās krāsas, luminance CIE xyz

The Bachelor’s paper is written in the Latvian language. It consists of 69 pages, contains 1 figures and 71 appendices. There are 31 literature sources used in this paper. Aim- To find and compare opponent colors for different color stimuli at 3 different background luminances and 4 rotation speeds with the help of color afterimages. In the theoretical part, there was written about human’s color perception, color characteristics and their location in the color spaces. 5 subjects took part in the experiment with the average age 20. There was made a stimulus, which rotated in 4 different speeds and was used to determine the color afterimages at 3 different background luminances. Results show that color afterimage does not change by changing the rotation speed, but different background luminances influence the color afterimage. Key words: eye, color, opponent colors, luminance CIE xyz
Color afterimage depending on background luminance
Keywords: Fizika