Vēža ģenētiskās testēšanas laboratorijas izveide Rīgā - Bērziņa, Rimma (Latvijas Universitāte, 2016)
Onkoloģiskā saslimšana ir mūsdienās viena no smagākajām diagnozēm, no kuras ik gadu mirst liels cilvēku skaits pasaulē un Latvijā. Katru gadu pieaug pacientu skaits, kuriem ir diagnosticēts kāds no ļaundabīgā audzēja veidiem. Onkoloģijas pacienti ir visas pasaules mēroga problēma, un arī Latvijā vēža pacientu skaita pieaugums ir epidēmijas līmenī pašlaik. Diemžēl Latvijā ir novērojama tendence, ka vēzis tiek diagnosticēts vēlajās tā stadijās. Vēža diagnosticēšana tā agrākajā stadijā nozīmē pacienta dzīvildzes rādītāju pagarinājumu vai pat slimības remisiju. Vēža ģenētika sniedz visaptverošu informāciju par vēža slimības attīstību, tās iespējamajām lokācijām un daudzos gadījumos ar ģenētiskās diagnostikas palīdzību iespējams rast visefektīvāko un saudzīgāko terapiju pacientiem. Pacientiem, kuriem slimība ir remisijā, ģenētiskā diagnostika sniedz informāciju par vēža iespējamajām lokācijām nākotnē. Savukārt pacientiem, kuriem arī ir bijušas onkoloģiskās saslimšanas ciltskokā, ar ģenētiskās diagnostikas palīdzību ir iespējams noteikt vēža predispozīcijas risku. Vēža ģenētiskā testēšana ir veids, kā prognozēt vēža attīstību, noteikt tā iespējamās lokācijas vietas, kā arī paredzēt vēža saslimšanas iespējamības riskus pilnīgi veselam cilvēkam. Maģistra darba “Vēža ģenētiskās testēšanas laboratorijas izveide Rīgā” mērķis ir sniegt Latvijas iedzīvotajiem iespēju veikt vēža ģenētisku testēšanu, izstrādājot projekta rokasgrāmatu vēža ģenētiskās testēšanās laboratorijas izveidei Rīgā. Maģistra darbs sastāv no trīs daļām, darba pirmajā nodaļā tiek veikts pētījums, lai noskaidrotu esošu situāciju Latvijā onkoloģijas jomā - tiek pētīti statistiskie dati par vēža pacientu skaitliskiem datiem Latvijā. Tiek pētīts ģenētisko testu koncepts un to iespējas. Tiek pētītas Latvijā esošās laboratorijas, kurās tiek veikta vēža ģenētiskā testēšana. Pētījumā tiek noskaidrots ekspertu viedoklis par valstī esošajām tendencēm onkoloģijas jomā un vēža ģenētiskās testēšanas iespējām un nepieciešamību. Pētījuma otrajā daļā tiek analizētas projekta risinājuma alternatīvas, bet trešajā nodaļā tiek izstrādāta projekta rokasgrāmata. Darba apjoms ir 294 lappuses, tajā skaitā 25 pielikumi, 16 tabulas, 24 attēli. Atslēgas vārdi: Vēža ģenētika, Vēža ģenētikas predispozīcijas tests, vēža ģenētikā testēšana, laboratorija, projekts, projektu vadīšana.

Oncological diseases are one of the most severe diagnoses. The large number of people in the world and Latvia die of the oncological disease. Every year the number increases of the patients who are diagnosed with any of the cancer types. Oncology patients are the world-wide problem, and also the number of Latvian cancer patients is near to the epidemic level at present. Unfortunately, there is a tendency that the cancer is diagnosed in the late stages of it in Latvia. To diagnose cancer in its earliest stage means the patient survival rates extension or even remission of the disease. Cancer genetics provides comprehensive information on cancer development, its possible locations and in many cases with genetic diagnostic is possible to find the most efficient and considerate treatment for patients. For the patients whose cancer is in remission, genetic diagnosis provides information on cancer potential locations in the future. Furthermore it is possible to determine predisposition for cancer risk for people, who have oncology disease diagnosed in their family history. Cancer genetic testing is a way to predict the development of cancer, determine its potential locations for the patients with diagnosis, as well as predict the likelihood of cancer risks for completely healthy person. The aim of the Master "Cancer genetic testing laboratory establishment in Riga" is to provide Latvian citizens with the possibility of cancer genetic testing, developing a project manual of cancer genetic testing laboratory located in Riga. Master's thesis consists of three parts. There is carried out a study to find out the existing situation in Latvian oncology in the first part of the Master, where statistical data for cancer patient figures in Latvia, the genetic testing concept and opportunities have been studied. And also it is included the research of explored Latvian existing laboratories, where is possible to do cancer genetic testing. The study shoves an expert opinion of the specific trends in the field of oncology and cancer genetic testing possibilities and necessity in the country. Project solution alternatives are analysed in the second part of Master. The project manual is developed in the third part of Master. The work consists of 294 pages, including attachments 25, 16 table 24 images. Keywords: cancer genetics, cancer genetic predisposition testing, cancer genetic testing, laboratory, project, project management.
Cancer genetic testing laboratory establishment in Riga
Keywords: Vadībzinātne; Cancer genetics; Cancer genetic predisposition testing; Cancer genetic testing; Laboratory; Project