Teksta atskaņošanas rīka izmantošana e-studiju vidē - Ugorenko, Irina (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs veltīts teksta atskaņošanas rīka izmantošanai e-studiju vidē, fokusējoties uz tā pielietojumu, lai veicinātu iekļaujošu izglītību augstākajā izglītībā Latvijā. Darba mērķis bija izpētīt, kā šāds rīks var atbalstīt studējošos ar īpašām vajadzībām, mazinot viņu mācību procesa izaicinājumus. Pētījumā tika izmantotas kvalitatīvas izpētes metodes, tostarp teorētiskās literatūras analīze, ekspertu un studējošo intervijas, kā arī datu apkopošana un analīze. Rezultāti liecina, ka teksta atskaņošanas rīks palīdz uzlabot piekļuvi mācību materiāliem, atbalsta mācīšanās procesu un mazinā mācību stresu. Taču tika identificēti arī tehnoloģijas izmantošanas ierobežojumi, norādot uz nepieciešamību pēc tālākas rīka pilnveidošanas. Pētījums sniedz būtisku ieguldījumu iekļaujošas izglītības attīstībā un piedāvā rekomendācijas tās uzlabošanai Latvijas augstākās izglītības kontekstā.

The master's thesis focuses on the use of text-to-speech tools in the e-learning environment, emphasizing their role in promoting inclusive education in higher education in Latvia. The aim of the study was to explore how such tools can support students with special needs by mitigating challenges in their learning process. Qualitative research methods were applied, including theoretical literature analysis, interviews with experts and students, as well as data collection and analysis. The findings show that the text-to-speech tool improves access to learning materials, supports the learning process, and reduces learning-related stress. However, the study also identified limitations in the technology's application, highlighting the need for further tool development. This research provides a significant contribution to the development of inclusive education and offers recommendations for its enhancement in the context of higher education in Latvia.
Use of Text-to-Speech Tool in E-Learning Environment
Keywords: Izglītības zinātnes; iekļaujoša izglītība; augstākā izglītība; inclusive education; text-to-speech tool; teksta atskaņošanas rīks