Reproduktīvās klonēšanas ētiskie aspekti. - Urbāne, Dārta (Latvijas Universitāte, 2011)
Reproduktīvā klonēšana ir viena no jaunākajām zinātnes inovācijām. Klonēšanas būtība ir radīt kādas būtnes ģenētiski identisku indivīdu. Klonēšana ir specifiska reproduktīvā metode, tādēļ tā ir izraisījusi ievērojamu skaitu ētikas jautājumu un radījusi morālās problēmas. Kā sava darba mērķi esmu izvirzījusi noskaidrot, šīs tehnoloģijas specifiku, apzināt tās izraisīto problēmu loku, kā arī izpētīt, kā klonēšanu vērtē citas ar sabiedrību saistītās nozares, piemēram, medicīna un reliģija. Visbeidzot, izvērtējot tās saistību ar citām ētikas problēmām, nonākt pie jautājuma iespējamā nākotnes aplūkojuma. Rezumējot izdarīto, jāsecina, ka klonēšana liek pārvērtēt ne tikai tādus jautājumus kā cilvēka dzīvības vērtību un katra indivīda unikalitāti, bet atgriezties pie jau iespējams aizmirstām problēmām-kā piemēram, dzīvnieku morālais statuss un aborti.

Reproductive cloning is one of the latest scientific innovations. The essence of cloning is to create some beings genetically identical individuals. Cloning is a specific reproductive method, so it has led to significant number of ethical issues and has created a number of moral problems. As aim for my work, I have put forward to clarify the nature of this technology, explore the caused range of problems and find out how other community related industries such as medicine and religion evaluates cloning. Finally, while estimating the relationship with other ethical problems, come to the questions possible future comparative analysis. Recapping the done work, cloning tends to overestimate not only issues such as value of human being life and each individuals uniqueness, bet return to the already forgotten problems of animal moral status and abortion.
Ethical aspects of reproductive cloning.
Keywords: Filozofija