Plakāti kā interjera dekors - Zača, Lelde (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarbā ”Plakāti kā interjera dekors’’ pēta sievietes attēlošanas principus dažādos vēstures posmos un to vizuālo interpritāciju plākātos. Darba mērķis ir izveidot 5 plakātu sēriju kurā ilustrācijas un motivējošs teksts mijiedarbojas, radot estētiski pievilcīgus un emocionāli uzrunājošos interjera dekorus. Pētijuma teorētiskajā daļā tiek analizēti plakāta dizaina principi, ilustrāciju un teksta savstarpējā mijiedarbība, kā arī sievietes tēla attēlošanas veidi dažādos stilos un vēstures posmos. Savukārt radošajā daļā tiek izstrādāti plakāti, kas piemēroti mūsdienu interjeram. Darba rezultāts ir plakātu kolekcija, kas apvieno estētisko un saturisko vērtību.

The diploma thesis “Posters as Interior Decor” explores the principles of depicting women in different historical periods and their visual interpretation in posters. The aim of the work is to create a series of 5 posters in which illustrations and motivational text interact, resulting in aesthetically appealing and emotionally engaging interior decorations. In the theoretical part of the research, the principles of poster design, the interaction between illustration and text, as well as the ways of representing the female image in different styles and historical periods are analyzed. Meanwhile, in the creative part, posters are developed that are suited to the needs of contemporary interiors. The outcome of the work is a poster collection that combines aesthetic appeal with meaningful content.
Posters as Interior Decor
Keywords: Mākslas zinātne; Plakāts; interjera dekors; sievietes tēls; mākslas stili