Kvandžu sacelšanās un tās seku atspoguļojums Hanas Gangas romānā “Zēns nāk” - Kurzemniece, Sendija Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba nosaukums ir “Kvandžu sacelšanās un tās seku atspoguļojums Hanas Gangas romānā “Zēns nāk””. 1980. gada maija Kvandžu sacelšanās ir viens no svarīgākajiem Dienvidkorejas vēstures notikumiem, kuram bija paliekoša ietekme ne tikai uz Dienvidkorejas vēsturi un politiku, bet arī uz korejiešu sabiedrību un kultūru. Korejiešu autores Hanas Gangas darbs “Zēns nāk” ir viens no populārākajiem Dienvidkorejas daiļliteratūras darbiem, kas attēlo traģisko notikumu. Par darba mērķi tika izvirzīts izpētīt Kvandžu sacelšanās notikumus un ilgtermiņa sekas, pamatā balstoties uz Hanas Gangas romānu “Zēns nāk”, un apskatīt, kā atspoguļoti dažādie sacelšanās aspekti. Bakalaura darbā pētīta Kvandžu sacelšanās attēlojumu vēsture, Kvandžu sacelšanās laikā piedzīvotais terors un zaudējumi, kā arī motīvi, kas izmantoti sacelšanās attēlojumā romānā. Bakalaura darba veikšanas laikā tika secināts, ka, izmantojot dažādu varoņu pieredzes un perspektīvas, autore Hana Ganga romānā rada daudzpusīgu skatu uz Kvandžu sacelšanās atceri un koncentrējas uz valsts izpaustās vardarbības paliekošo ietekmi uz indivīdiem un sabiedrību, kā arī sacelšanās piemiņas nozīmīgumu. Pateicoties vēsturisko avotu izmantošanai romāna rakstīšanas gaitā un darba varoņu pieredzes līdzībai ar patieso upuru liecībām, romāns var sniegt vēsturisku un psiholoģisku ieskatu Kvandžu sacelšanās notikumos, ietekmē un nozīmīgumā. Darbs sastāv no 3 nodaļām ar 3 apakšnodaļām katrā, un 48 lappusēm, neskaitot titullapu, saturu, izmantoto avotu sarakstu, pielikumu un kopsavilkumu.

The title of the bachelor's thesis is "Portrayal of Gwangju Uprising and its’ Consequences in Han Kang's Novel “Human Acts”". The Gwangju Uprising of May 1980 is one of the most important events in South Korean history, which had a lasting impact not only on South Korean history and politics, but also on Korean society and culture. “Human Acts” by Korean author Han Kang is one of the most popular works of South Korean fiction depicting the tragic event. The objective of the work was to study the events and long-term consequences of Gwangju Uprising, based mainly on the novel "Human Acts" by Han Kang, and to see how the various aspects of the uprising are portrayed. The bachelor's thesis researches the history of depictions of the Gwangju Uprising, the terror and losses experienced during the Gwangju Uprising, as well as the motifs used in the novel's depiction of the uprising. During the bachelor thesis, it was concluded that by using the experiences and perspectives of various characters, author Han Kang creates a multifaceted view of the memory of the Gwangju Uprising in the novel and focuses on the lasting effects of the violence expressed by the state on individuals and society, as well as the importance of the commemoration of the uprising. Thanks to the use of historical sources in the course of writing the novel and the similarity of the experiences of the characters of the work with the testimonies of the real victims, the novel can provide a historical and psychological insight into the events, impact and significance of the Gwangju Uprising. The work consists of 3 chapters with 3 subsections each, and 48 pages, excluding the title page, table of contents, bibliography, appendix and summary.
Portrayal of Gwangju Uprising and it’s Consequences in Han Kang’s Novel “Human Acts”
Keywords: Āzijas studijas; Dienvidkoreja; Kvandžu sacelšanās; Hana Ganga; Zēns nāk; literatūras analīze