Projekts: Šķeldas tirdzniecības uzņēmuma izveidošana - Laduss, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī maģistra darbs ir izstrādāts projekta veidā, un tā nosaukums ir „Šķeldas tirdzniecības uzņēmuma izveidošana” (turpmāk tekstā – Projekts). Projekta pamatā ir autora vēlme izmantot savas iegūtās zināšanas un pieredzi, un iesaistīties tādu Latvijas tautsaimniecībai svarīgu problēmu risināšanā, kā Latvijas enerģētiskā neatkarība, enerģijas piegāžu drošums, efektivitāte un ilgtspējība, vides aizsardzība un siltumnīcefekta mazināšana, Latvijas reģionu konkurētspējas paaugstināšana. Autors nolēmis minēto problēmu risināšanā iesaistīties, Latvijas reģionā dibinot atjaunojamās enerģijas izejvielu piegādes uzņēmumu, par kura nepieciešamību, potenciālo darbību, rezultātiem un iespējamajiem problēmjautājumiem ir izstrādāts Projekts. Autora ieskatā šķeldas tirdzniecības uzņēmuma izveide veicinātu uzņēmumu specializāciju un līdz ar to arī nozares efektīvāku darbību reģionā, nodrošinātu atbilstošu vidi jaunu atjaunojamās enerģijas projektu realizēšanai, kā arī popularizētu atjaunojamo energoresursu izmantošanu enerģijas ieguvē. Iepriekš minētais savukārt tuvinātu Latviju arvien lielākai enerģētiskajai neatkarībai, veicinātu enerģijas piegāžu drošumu, un samazinātu fosilo kurināmo izmantošanu, tādā veidā ievērojami samazinot videi radītos riskus un siltumnīcefektu. Turklāt arvien pieaugošais pieprasījums pēc enerģētiskās koksnes iekšējā tirgū, kā arī prognozes par eksporta tirgus aktivizēšanos, norāda uz objektīvu nepieciešamību pēc šāda uzņēmuma izveides. Šķeldas tirdzniecības uzņēmuma dibināšanas rezultātā tiktu radīts mūsdienīgs uzņēmums, kas pamatā nodarbojas ar šķeldas iepirkšanu un pārdošanu, tomēr tajā pašā laikā, nodrošinot šķeldas ražotājus ar iespējami lielāku noietu, bet patērētājus ar precīzām un kvalitatīvām enerģētiskās koksnes piegādēm, kas tiktu panākts ar efektīvas piegādes ķēdes ieviešanu. Projekta ietvaros autors nolēmis dibināt pilnīgi jaunu uzņēmumu ar firmu „Wood Energy Supply” (turpmāk tekstā WES). Šāda firma izvēlēta dēļ tā, ka tā diezgan precīzi atspoguļo uzņēmuma pamatdarbības veidu, kā arī ir saprotama personām ārvalstīs. WES sākotnēji atradīsies Alūksnes novadā un pēc tās juridiskās formas WES būs sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Šāds darbības veids izvēlēts galvenokārt, lai nodalītu komercdarbības riskus no privātās personas dzīves, kā arī autora ieskatā, tieši sabiedrība ar ierobežotu atbildību būtu visefektīvākais un atbilstošākais darbības veids. WES pamatkapitāls būs EUR 2800, kas pilnībā tiks apmaksāts ar dibinātāja mantisko ieguldījumu pamatlīdzekļu veidā. Ar mantisko ieguldījumu dibinātājs kā WES pamatlīdzekļus nodrošinās automašīnu, datoru, mobilo tālruni, jeb viedtālruni, kā arī drukas ierīci, jeb printeri. Ar iepriekš minētajiem pamatlīdzekļiem tiks nodrošināts viss nepieciešamais, lai uzņēmuma vadītājs varētu pilnvērtīgi veikt savus tiešos darba pienākumus tieši no tehniskā nodrošinājuma viedokļa. Uzņēmumu dibinās viena fiziska persona, autors, un autors būs arī uzņēmuma vienīgais valdes loceklis un [..]

This master thesis is designed as a business project with the title “Woodchip Trading Enterprise Launching” (referred to as a Project further in the text). The author initiated the project with the aim to use his knowledge and experience in order to participate in solving the issues important for Latvian national economy: e.g., the safety of energy delivery, its efficiency and sustainability, environmental protection, reduction of global warming effect as well as increasing competitiveness of enterprises in various Latvian regions. The author has decided to participate in the solving of the issues mentioned above by launching an enterprise which would deliver raw materials for renewable energy generation. Its necessity, importance, potential activity and results as well as possible problems are described in this business Project. In the author’s opinion the launching of woodchip trading enterprise would promote the specialization of the wood-processing companies and hence more effective activities of this industry in the region. It would also support the development of the environment for realization of the projects dedicated to renewable energy as well as popularize the use of renewable raw materials in energy production. This in its turn would help Latvian national economy to acquire more independence when it comes to energy. It would also promote the safety of energy delivery and reduce the use of fossil fuel and thus diminish environmental risks and global warming effect. In addition increasing demand for the wood to be used in energy production in Latvia as well as forecasts about export market activation point to objective necessity for the creation of such an enterprise. This kind of enterprise would basically buy and sell woodchip and thus provide the woodchip producers with a bigger market opportunities, but consumers – with precise and qualitative delivery of woodchip to be used in renewable energy generation. The key to the success of this company is to implement effective delivery chain. As part of the Project the author has set out to establish a new company “Wood Energy Supply” (further in the text referred to as WES). The concept of the company reflects its main business field and is easily understood by foreigners. Initially WES will be located in Alūksne region. The author has decided to register this company as Limited Liability Company in order to separate business commercial risks from personal life. To the author’s mind the form and principles of Limited Liability Company would be the most effective and relevant business approach. WES fixed capital will be EUR 2800 which will be given by the founder in property and registered as fixed assets: the car, computer, mobile phone and printer. These assets will ensure that the manager of the company technically will be able to execute his work related tasks. The company will be founded by one physical person who will be the company’s only member of board and [..]
Project: Establishment of woodchip trading company
Keywords: Finanses un kredīts; Šķelda; Atjaunojamie energoresursi; Piegādes ķēdes vadība; Projekts