Pacientu ambulatoro apmeklējumu ietekmējošie faktori - Petrone, Karīna (Latvijas Universitāte, 2015)
Aktualitāte: vairāki pētījumi un ziņojumi norāda, ka pastāv dažādi ambulatoro apmeklējumu ietekmējošie faktori – gan veicinošie, gan ierobežojošie. Svarīgi pētīt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību no pakalpojuma saņēmēju puses, lai turpmāk varētu mazināt ierobežojošo faktoru ietekmi un noskaidrot labas aprūpes piemērus. Veselības aprūpes pieejamība ir daudzpusīgs jēdziens, kas ietver finansiālo pieejamību, fizisko pieejamību, veselības aprūpes sistēmas piemērotību dažādām situācijām un tās spēju reaģēt uz atšķirīgām sabiedrības prasībām. Metodes: tika veiktas 16 pacientu padziļinātas intervijas uroloģijas privātklīnikā “X” ar mērķi atklāt un analizēt ambulatoro apmeklējumu ietekmējošus faktorus. Intervijas tika veiktas klātienē, ierakstot sarunu ar audioierīces palīdzību. Iegūtie audioieraksti tika burtiski transkribēti un tālāk tika veikta transkriptu analīze. Rezulāti: interviju transkriptu kodēšanas rezultātā tika atklātas sešas galvenās kategorijas, kuras tika apvienotas 3 tēmās: veselības aprūpes pieejamības ietekmējošie faktori pētījuma dalībniekiem, pacientu pieredze saņemot veselības aprūpes pakalpojumus un sadarbība starp pacientu un veselības aprūpes speciālistu. Tika atklāti sekojošie ietekmējošie faktori: no pacientu puses, no ārsta puses, ģeogrāfiskais faktors, iestādes darba specifika, finansiālie aspekti un veselības aprūpes sistēma. Visiem minētiem faktoriem var būt kā negatīva, tā arī pozitīva ietekme. Secinājumi: Tika indificētas sešas veselības aprūpes pakalpojumu sešas faktoru grupas: pacients, ārsts, iestādes darba specifika, finanses, ģeogrāfiskais un veselības aprūpes sistēma, kurām varbūt gan pozitīva, gan negatīva ietekme uz veselības aprūpes pieejamību.

Title: outpatient health care attendance affecting factors by patients’ view. Background: literature data show that nowadays there are many influencing factors, that affect health care availability both in positive and negative way. Health care availability is a comprehensive concept which includes financial, physical accessibility, the health care system's suitability for different situations, and its ability to respond to the different requirements for demands of society. Methods: 16 in-depth interviews were made with patients of a prive urology clinic “X” to discover and analyze health care services’ attendance influencing factors. Interviews were face to face, the conversations were recorded. Data were transcribed verbatim and in-depth interview’s analysis methods were used. Results: During data coding, 6 main categories were explored. Further those were combined into 3 themes: health care availability influencing factors by patients’ thoughts, patients’ experience receiving heath care services and cooperation between the patient and the physician. The main influencing factors were related to the patient, the doctor, geographical distance, health care facility specifications, financial barriers and health care system. Every of those factors had positive and negative influence depending on the circumstances. Conclusions: There are discovered six main factor’s groups related to patient, doctors, health care facility, finances, geographical and health care system. Every factors has possitive and negatice influance depending on the circumstation.
Factors affecting outpatient visits
Keywords: Medicīna; padziļinātās intervijas; ambulatorie pakalpojumi; apmeklējumu ietekmējošie faktori; pakalpojumu pieejamība