Ekstemporālās receptūras aktualitāte mazpilsētas aptiekā - Lauzne, Elza (Latvijas Universitāte, 2020)
Latvijā ne tikai lielajās pilsētās ārsti izraksta ekstemporālās zāļu formas, bet arī mazpilsētās, kurās notiek zāļu gatavošana aptiekās. Visbiežākais iemesls, kāpēc ārsti izraksta aptiekā izgatavojamās zāļu formas ir, lai varētu konkrētam pacientam izrakstīt vispiemērotākās un efektīvākās zāles attiecīgajai ārstēšanai. Darba mērķis bija apkopot, izanalizēt un aprakstīt gada griezumā ekstemporālo zāļu formu apriti un izrakstīšanas tendences atkarībā pēc ārsta specialitātes, pacienta vecuma un dzimuma, kā arī uzzināt farmaceitu un pacientu viedokli par ekstemporālo receptūru. Noskaidrots, ka 2019.gadā 209 receptēs bija izrakstītas 6 dažādas zāļu formas no 7 dažādu specialitāšu ārstiem. Pieprasītākā ekstemporālā zāļu forma bija deguna pilieni, kuru sastāvā ir Ephedrinum hydrochloridum, kurus visvairāk bija izrakstījuši ģimenes ārsti. Pacientu un farmācijas speciālistu viedoklis par ekstemporālo zāļu gatavošanu ir lielākoties pozitīvs, tikai dažiem respondentiem attieksme ir vienaldzīga.

In Latvia, doctors prescribe extemporaneous dosage forms not only in large cities, but also in small towns where medicines are prepared in pharmacies. The most common reason why doctors prescribe extemporaneous drugs is to provide the most appropriate and effective medicine for a particular patient. The aim of the study was to summarize, analyze and describe the circulation of extemporaneous drug forms and prescribing trends by doctor's specialty, patient's age and gender, as well as to find out the opinion of pharmacists and patients about the extemporaneous prescription. In 2019 were prescribed 209 prescriptions with six different dosage forms from seven doctors of different specialties. The most popular extemporaneous formulation was nasal drops containing Ephedrinum hydrochloridum, most often prescribed by general practicioners (GPs.) The attitude of patients and pharmaceutical specialists about the preparation of extemporaneous medicines is mostly positive, only a few respondents were indifferent.
Topicality of extemporaneous preparation in a small town pharmacy
Keywords: Farmācija; Ekstemporālā receptūra; Farmaceitiskā aprūpe; Zāļu forma; Zāļu gatavošana