PIRMSSKOLAS VECUMA BĒRNU PATSTĀVĪGĀS DARBĪBAS SEKMĒŠANA KRISTĪGĀS MĀCĪBAS NODARBĪBĀS, PĒC MARIJAS MONTESORI PEDAGOĢISKĀS PIEEJAS - Valaine, Inga (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba nosaukums: “Pirmsskolas vecuma bērnu patstāvīgās darbības sekmēšana kristīgās mācības nodarbībās, pēc Marijas Montesori pedagoģiskās pieejas.” Darba mērķis: Teorētiski analizēt un praktiski pārbaudīt, bērnu patstāvīgās darbības sekmēšanas iespējas kristīgās audzināšanas nodarbībās pēc M.Montesori metodes. Lai sasniegtu nostādīto mērķi tika izvēlēti kritēriji, pēc kuriem tika analizēts bērnu patstāvīgās darbības attīstības līmenis, tie ir: 1) iniciatīva patstāvīgās darbības izvēlē, 2) iniciatīva, izpaužot savas domas un vajadzības un 3) neatlaidība – spēja koncentrēties uz izvēlētās darbības un pabeigt to. Darbā tika apkopotas un analizētas pedagogu un psihologu atziņas par patstāvīgo darbību, patstāvību un tās veidošanos pirmsskolas vecumā. Tika pētīti M. Montesori darbi kā arī pedagogu un psihologu atziņas par M.Montesori metodi un viņas pedagoģiskās darbības ietekmi uz, īpaša, kristīgās mācības pasniegšanas veida rasšanos un attīstību, kura nosaukums: Labā Gana katehēze. Labā Gana katehēzes nodarbību novērošanas un bērnu patstāvīgās darbības analīzes rezultātā tika secināts, ka Labā Gana katehēzes nodarbībās bērnu patstāvīgā darbība tiek sekmēta. Un tiek aprakstīti bērnu patstāvīgās darbības sekmēšanas veidi. Tātad, tika atklāts veids, kādā notiek kristīgās mācības nodarbības pēc M. Montesori pieejas un kā šajā processā tiek sekmēta bērnu patstāvīgā darbība. Darbam ir trīs nodaļas, pirmā nodaļa – patstāvīgās darbības un patstāvības jēdzienu un būtības skaidrojums, saistībā ar pirmsskolas vecuma īpatnībām, šajā nodaļā tika aprakstīta arī skolotāja loma patstāvīgās darbības sekmēšanā un patstāvīgās darbības sekmēšana M. Montesori pedagoģijā. Otrā nodaļa – Kristīgās mācības nodarbības pēc M. Montesori metodes. Šajā nodaļā tika aprakstīti Kristīgās mācības komponenti, kā arī paskaidrots iemesls, kapēc bērnu patstāvīgā darbība tika sekmēta Labā Gana katehēzes nodarbībās. Trešā nodaļa – Pirmsskolas vecuma bērnu patstāvīgās darbības izpēte, kur tika izvēlēti kritēriji, saskaņā ar teorētiskajā daļā iegūtām zināšanām, kur tika pētīts nodarbību saturs, novērota un analizēta bērnu patstāvīgā darbība Labā Gana katehēzes nodarbībās, tika apstradāti iegūtie dati un izdarīti secinājumi. Darba beigās autore izsaka secinājumus, par darbā atklāto, saistībā ar mērķi. Darba apjoms – 97 lpp.; attēlu skaits - 33; tabulu skaits – 17; Izmantoto informācijas avotu skaits - 36.

Title of work: Promoting the independent activities of childhood in Christian teaching, after Marie Montesori's pedagogical approach. ' Objective of the work: Theory analysis and practical testing, opportunities for the promotion of child-independent activities in Christian parenting lessons according to the M.Montesori method. In order to achieve the targets selected, the criteria for analysing the level of development of the child's own-initiative activities are: 1) an initiative in the choice of independent action, 2) initiative, expressing its thoughts and needs and 3) persistence – the ability to focus on and complete the actions chosen. The work collected and analysed the knowledge of teachers and psychologists on their own activities, self-sufficiency and their development in the pre-school age. MS. Montesori's works were studied as well as lessons from educators and psychologists about the M.Montesori method and the impact of her pedagogical activity on the race and development of a special, Christian teaching, this type of name - the Good Shepherd catechesis. It was concluded, as a result of the study of the study of the Good Shepherd catechesis and the study of the study of children's own-initiative activities, that in the teaching lessons of the Good Shepherd catechesis, the activities of children are encouraged. And describe ways of promoting children's own-initiative activities. So, the way Christian learning lessons following the Montesori approach was discovered and how the child's own activities are promoted in this processness. The work has three chapters, the first chapter – an explanation of the concept of self-acting and self-sufficiency and the nature of the substance, in relation to the specificities of preschool, this chapter also described the role of a teacher in promoting independent activities and promoting self-acting in the teaching of M. Montesori. Chapter Two: Christian training lessons according to M. Montesori's method. This chapter described the Christian learning components as well as explained the reason why the individual activities of the children were promoted in the teaching classes of the Good Shepherd catechesis. The third chapter – study of the own-initiative activities of childhood childhood, where the criteria were chosen, according to the knowledge acquired in the theoretical part, where the content of the lessons was studied, observed and analysed the independent activities of children in the practice of the Good Shepherd catechesis, the data collected and the conclusions drawn. At the end of the work, the author summarises the findings in relation to the objective. Work volume - 87 pp; number of images - 33; number of tables 17; Number of information sources used – 36.
Promotion of independent pre-school age children Christian training sessions, after Maria Montesori pedagogical approaches
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; pirmsskola; patstāvīgā darbība; patstāvība; kristīgā mācība; Montesori