Reālisms bez mistikas: kā saskatīt patiesību modeļu mākonī - Podnieks, Kārlis (My University, 2016)
Ja kāda ideja, paņēmiens utml. izrādās mums reāli noderīgi, ja tie reāli “strādā” utml. tad mēs varam turpināt to izmantot, un varam pat mēģināt pielietot to arī citās situācijās. Tādā veidā dažas no mūsu idejām, paņēmieniem utml. (t.i. modeļbūves līdzekļi vai veseli modeļi) kļūst par vairāk vai mazāk noturīgiem (persistent) zināšanu evolūcijas invariantiem. Tieši šī daudzkārtējā izmantojamība (re-usability) spiež mūs noticēt, ka dažas mūsu idejas, paņēmieni utml. ir “patiesas”, spiež noticēt, ka “pasaule tiešām ir tāda”, kādu mēs to modelējam. MBMC ietvaros tātad mēs definējam patiesību kā modeļu un modeļbūves līdzekļu sekmīgas attīstības vairāk vai mazāk noturīgus invariantus. Kas ir patiess, tas nākotnē nebūs jāmaina (vismaz kādu laiku vai vismaz daļai no mums). Nekas mistiski svētāks patiesība nevar būt.
Latvijas Universitātes 74.zinātniskā konferences materiāls
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION