Atšķirības Civilprocesa likuma 400.panta pirmās daļas 1.punkta un 2.punkta piemērošanā - Ķilupe, Rebeka Viktorija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā tika pētītas atšķirības Civilprocesa likuma (turpmāk tekstā - CPL) 400.panta 1.daļas 1. un 2. punkta piemērošanā. Bakalaura mērķis ir izanalizēt pašreizējo praksi, identificēt problēmas, kas saistītas ar šo normu interpretāciju un piemērošanu, kā arī piedāvāt risinājumus, lai uzlabotu juridisko skaidrību un procesa efektivitāti. Bakalaura uzdevumi ir: 1) Veikt detalizētu CPL 400.panta 1.daļas 1. un 2. punkta analīzi, izpētot to juridisko saturu un nozīmi. 2) Izpētīt tiesu praksi un piemērošanas paradumus attiecībā uz šiem normatīvajiem punktiem. 3)Identificēt galvenos izaicinājumus un atšķirības, kas radušās šo normu piemērošanā dažādās tiesas instancēs. 4)Formulēt priekšlikumus vienveidīgākai CPL 400.panta 1.daļas 1. un 2. punkta piemērošanai, balstoties uz pētījuma rezultātiem un izstrādājot rekomendācijas likuma grozījumiem, ja nepieciešams. Darba rezultātā autore sniedz savus priekšlikumus vienveidīgākai CPL 400.panta 1.daļas 1. un 2. punkta piemērošanai, ņemot vērā pētīto praksi un analizētos datus, lai veicinātu tiesiskuma un taisnīguma nodrošināšanu Latvijas tiesu sistēmā.

The bachelor's thesis examines the differences in the application of Section 400, Paragraph 1, Points 1 and 2 of the Civil Procedure Law. The aim of the thesis is to analyze current practice, identify issues related to the interpretation and application of these provisions, and propose solutions to enhance legal clarity and procedural efficiency. The tasks of the Bachelor's thesis are: 1) To conduct a detailed analysis of Article 400, Paragraph 1, Clauses 1 and 2 of the Civil Procedure Law, examining their legal content and significance. 2) To research court practice and application patterns regarding these legal provisions. 3) To identify the main challenges and differences that have arisen in the application of these norms in different court instances. 4) To formulate proposals for more uniform application of Article 400, Paragraph 1, Clauses 1 and 2 of the Civil Procedure Law, based on the research results and analyzed data, and to develop recommendations for amendments to the law, if necessary. As a result of the work, the author provides her proposals for a more uniform application of Article 400, Paragraph 1, Clauses 1 and 2 of the Civil Procedure Law, taking into account the studied practice and analyzed data, in order to promote the assurance of legality and fairness in the Latvian court system.
Differences in the application of Section 400, Paragraph 1, Points 1 and 2 of the Civil Procedure Law
Keywords: Juridiskā zinātne; saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana; civilprocess; civilprocesa likums; parādnieks; kreditors