Ropažu novada āru vārdi - Gžibovska, Gita (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba nosaukums ir „Ropažu novada āru vārdi”. Darba mērķis ir vispusīga Ropažu novada āru vārdu analīze. Darba uzdevumos ietilpst: 1. Savākt āru vārdus jeb nelielo ģeogrāfisko objektu, piemēram, dīķu, kalnu, mežu, pļavu, purvu, ceļu, taku, dūksnāju, tiltu un tamlīdzīgus nosaukumus; 2. Analizēt tos no semantiskā, etimoloģiskā un derivatīvā viedokļa; 3. Izdarīt secinājumus balstoties uz zināšanām par Ropažu novada izloksnes īpatnībām, dabu, kultūru un vēsturi. Darbā analizēti 165 Ropažu novada āru vārdi, kas iegūti no teicējiem, kartēm, Latvijas Ģeogrāfiskās informācijas aģentūras vietvārdu datubāzes, kā arī no J. Endzelīna „Latvijas vietu vārdu” 1. daļas (1922) Ropažu novada vākuma. 84 no āru vārdiem citos avotos nav atrodami. Toponīmi ir salīdzināti ar J. Endzelīna „Latvijas PSR vietvārdu vārdnīcu” (I 1956, II 1961), „Latvijas vietvārdu vārdnīcu (Paeglis – Piķu-)” (2003), „Latvijas vietvārdu vārdnīcu (Pilaci – Pracapole)” (2006), „Latvijas vietvārdu vārdnīcu (Pracirika – Puožu)” (2010). Atslēgvārdi: Ropažu novads, āru vārdi, mikrotoponīmi, vietvārdu darināšana, etimoloģija, semantika.

Title of the work is „Microtoponyms of Ropaži region”. General idea is to make analysis of microtoponyms and compare them with the same toponyms in printed sources. Tasks of the work are: 1. To find out microtoponyms, for example, names of pounds, mountains, woods, meadows, roads, paths, bridges etc.; 2. Analize them from semantic, etymological, derivative point of view; 3. To draw conclusions which are based on knowledges about Ropaži region. It is analysed 165 place-names, which are got from informants, maps, database of Latvian Geospatial Information Agency and J. Endzelins „Latvijas vietu vārdi. I ”. 84 of microtoponyms aren’t published before. Toponyms are compared with „Latvijas PSR vietu vārdi” (I 1956, II 1961, author – J. Endzelīns), „Latvijas vietvārdu vārdnīca (Paeglis – Piķu-)” (2003), „Latvijas vietvārdu vārdnīca (Pilaci – Pracapole)” (2006), „Latvijas vietvārdu vārdnīca (Pracirika – Puožu)” (2010). Key words: Ropaži region, microtoponyms, word formation, etymology, semantics.
Microtoponyms of Ropaži Region
Keywords: Filoloģija