Valsts probācijas dienesta loma izlīguma īstenošanā - Šidlovska, Sandra (Latvijas Universitāte, 2013)
Šobrīd pasaulē attīstās atjaunojošā justīcija, kura konfliktu risina starp tajā iesaistītām pusēm, tāpēc darba mērķis ir izprast izlīguma nozīmi un uzsvērt Valsts probācijas dienesta īpašu lomu izlīguma īstenošanā. Mērķa sasniegšanai pirmajā nodaļā autore pievērsās izlīguma būtībai, vēsturiskās attīstības un ārvalstu prakses pētīšanai. Otrajā nodaļā autore akcentē starpnieka nozīmi izlīguma procesā, veic ieskatu mediācijas institūtā un iezīmē atšķirības ar izlīguma juridisko dabu. Trešajā nodaļā tiek analizēti statistikas dati par izlīguma īstenošanu Valsts probācijas dienestā. Kopsavilkumā autore izklāsta secinājumus, kas gūti darba izstrādes laikā, un piedāvā priekšlikumus tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Atslēgas vārdi: izlīgums, cietušais, likumpārkāpējs, vienošanās, starpnieks, mediācija, taisnīgums, atjaunojošā justīcija.

At present, the world is developing Restorative Justice, which addresses the conflict between the involved parties; the goal of the paper is to understand the importance of the settlement and to emphasize the role of the National Probation Service in the implementation of this settlement. In order to achieve the goal, the author devoted the first chapter of the paper to address the essence and historical development of the settlement and the research of foreign practice. In the second chapter the author emphasizes the role of a mediator in the process of settlement, gives insight in the institute of mediation and marks the differences with the legal nature of the settlement. The third part analyses the data on the implementation of the settlement in the National Probation Service. The Summary contains conclusions that were drawn during the development of the paper and offers proposals to improve the legislation. Key words: settlement, victim, offender, agreement, mediator, mediation, justice, restorative justice
The Role of the National Probation Service in the Implementation of Settlement
Keywords: Juridiskā zinātne