Nodrošināšana ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā - Blūmentāls, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētnieciskajā darbā galvenā uzmanība tiek vērsta Krimināllikuma 285.1 un 285.2 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāvu būtības vispusīgai, padziļinātai izpētei. Darbā analizēti ar KL 285.2panta nozieguma sastāvu saistīti problēmjautājumi: noziedzīgā nodarījuma sastāva objekta saistība ar Eiropas Savienību un tās skartajām interesēm, vairāku valstu ietveršana dispozīcijā, kur var tikt nodrošināta iespēja likumīgi iegūt uzturēšanās tiesības, problemātika, šo valstu savstarpējais sakars un pazīmes, kas to nosaka, piemērošanas robežas, tas kādam iepriekš jābūt migranta tiesiskajam stāvoklim, lai ļaunprātīgais nodrošinātājs būtu saucams pie kriminālatbildības, KL 285.1 un KL 285.2 sastāvu nošķiršana u.c. KL 285. 1panta gadījumā par aktuālāku jautājumu uzskatāms atbilstības novērtējums starptautiskajam līgumam, kas pamato šīs tiesību normas pieņemšanu, nodarījumu kvalifikāciju, ja izdarītājs ir valsts amatpersona. Darbā tiek izvērtēta šo sastāvu juridiska atbilstība LR....

Author of the research work focuses attention on the essence of Articles 285.1 and 285.2 of the Criminal law. There are some significant questions related to criminal offence included in Article 285.2: the object of the offense, which is profoundly related to European Union judicial interests, a group of countries instead of Latvian Republic alone, where the ensurer can provide residence rights, the interrelation of these countries, application limits of the legal norm and differences with the offence included in Article 285.1,also what is the necessary migrant’s judicial status to incriminate an offence, encompassed in Article 285.2 and so on. Article 285.2includes similar questions, but the most important aspect is to find out, if the offence can be considered in conformity to international agreement, which is the reason why the norm was adopted, also how to qualify an offence if the subject, who committed the crime is an official. Both of the offences are analysed in context of...
Ensuring the Possibility of Resicling Ilegally in the Republic of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne