Pārlūkmeklēšana digitālajās kolekcijās - Eiduka, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir „Pārlūkmeklēšana digitālajās kolekcijās”. Tika izvirzīti divi mērķi: noskaidrot pārlūkmeklēšanas īpašības un iespējas; pētīt digitālo kolekciju lietošanu un precizēt pārlūkmeklēšanas izmantošanas iespējas šajās kolekcijās. Izmantojot kontentanalīzi, ir veikta literatūras analīze un izpētītas pārlūkmeklēšanas definīcijas, modeļi un lietojumi. Līdzīga analīze tika veikta digitālajām kolekcijām. Ar anketēšanas un novērošanas metožu palīdzību, tika iegūtas Latvijas bibliotekāru un studentu domas par pārlūkmeklēšanas un digitālo kolekciju izmantošanu. Ir izstrādātas divas nelielas informācijas meklēšanas sistēmas pārlūkmeklēšanas efektivitātes, noteikta tipa uzdevumos, eksperimentālai pārbaudei. Atslēgvārdi: pārlūkmeklēšana, atlases meklēšana, informācijas uzvedība, digitālā kolekcija, informācijas vajadzība

The theme of the master work is „Browsing in digital collections”. Two goals are promoted: to clarify the browsing features and possibilities and to study the use of browsing in digital collections. Using the content analysis, the browsing definitions, models and applications are analyzed from literature sources. Similar analyses were carried out for digital collections. With the help of questionnaires and methods of observation, the thoughts of Latvian librarians and students about the usefulness of browsing and digital collections were obtained. Two small information browsing applications for specific tasks were carried out for experimental testing. Key words: browsing, information retrieval, information behavior, digital collection, information needs
Browsing in digital collections
Keywords: Komunikācijas zinātne