Taisnīguma principa evolūcija no visduslaikiem līdz jaunākajiem laikiem - Grīnbergs, Artis (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba mērķis ir izpētīt taisnīguma principa evolūciju no viduslaikiem līdz jaunākajiem laikiem, vairojot izpratni par mūsdienu taisnīguma principa saturu un jēgu un atbildot uz jautājumu: „Kāpēc mūsdienu taisnīguma principa izpratne šodien ir tieši tāda, kāda tā ir?” Kā zināms, tad svarīgākais šī principa uzdevums ir taisnīguma nodrošināšana sabiedrībā; līdz ar to šī darba galvenais uzdevums ir analizēt būtiskāko vēsturiski sociāljuridiskajos apstākļos, kas ir veidojuši un attīstījuši taisnīguma principu viduslaiku un jauno laiku kontinentālajā Eiropā. Līdz ar to šī darba galvenie uzdevumi ir apskatīt un analizēt: 1)taisnīguma principa evolūciju viduslaikos; 2)taisnīguma principa evolūciju jaunajos laikos; 3)taisnīguma principu un tā problēmas mūsdienās. Šis vēsturiski filozofiskais skatījums par mūsdienu taisnīguma izpratnes evolūciju var lieti noderēt, risinot tiesību tālākveidošanas un tiesību pareizas piemērošanas jautājumus nestandarta situācijās. Tieši šāda veida pētījums var dot vislabāko pamatojumu un norādes tam, kā būtu vislabāk un vispareizāk rīkoties ikvienam tiesību normu piemērotājam tajos gadījumos, kad nespēj palīdzēt spēkā esošo tiesību normu saturs. Lai gan mūsdienu tiesību sistēma ir ļoti labi attīstīta, tomēr tā nekad nebūs pati pilnība un tajā vienmēr būs nepieciešamība piemērot pastāvošās tiesību normas jauniem apstākļiem, kas prasa no tiesību piemērotāja spēt orientēties arī tiesību vēsturē un tiesību filozofijā. Tā, piemēram, vēsturiskais skatījums var būt ļoti noderīgs, pamatojot un pierādot taisnīguma izpratni mūsdienās ar dažādu procesu pozitīvajām vai negatīvajām sekām pagātnē. Diplomdarbā izdarītie atklājumi varētu palīdzēt veikt noteiktas prognozes par to, ar kādām iespējamām problēmām taisnīguma principa kontekstā varētu būt jārēķinās nākotnē.

The aim of diploma paper is to investigate development of Equity principle from Middle Ages till New Age and discover important thinks about that what should know everyone who does applying of laws. This historical and philosophy view on this problem could help to everyone better understand how apply the law in non-standard situations when the text of law is not enough to understand what and how exactly is necessary to realize applying of law. The most important discoveries are informing everyone about that: How community had changed its opinion about blood feud in early Middle Ages when it finally had been restricted; And about that the main aim of equity principle is providing society with equal rights and protect everyone member of the society from others and from government and also it makes everyone responsible for own behaviour; And another discovery is telling about non-resolving problem of equity principle when it is no possible to find out precisely what exactly is the principle of equity. This problem cause is people opinion differences about what is right, what is good and what should be the law.
The evolution of principle of justice from Middle Ages till New ages
Keywords: Tiesības