Preču, uz kurām attiecas piegāde citā Dalībvalstī ar atbrīvojumu no PVN, imports Latvijā - Zālītis, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2012)
Preču importa procedūras regulē Eiropas Savienības tieši piemērojamie tiesību akti, nodrošinot šīs procedūras vienveidīgu piemērošanu visā Eiropas Savienības teritorijā. Brīdī, kad preces tiek importētas, tās tiek apliktas ar Pievienotās vērtības nodokli. Preču importa aplikšanu ar pievienotās vērtības nodokli regulē dalībvalstu nacionālajās tiesībās ieviešamas Pievienotās vērtības nodokļa direktīvas normas. Nepareizas šīs direktīvas normu ieviešanas vai interpretācijas rezultātā, dažādās dalībvalstīs var atšķirties importa procedūru piemērošanas nosacījumi attiecībā uz preču aplikšanu ar pievienotās vērtības nodokli. Šī darba tiek noskaidrots vai Latvijas tiesiskajā regulējumā ir pareizi ieviests Pievienotās vērtības nodokļa direktīvas nosacījums, atbrīvot no pievienotās vērtības nodokļa tādu preču importu, pēc kura seko šo preču tālāka piegāde uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti. Lai to noskaidrotu, darbā tiek salīdzināts Latvijas tiesību regulējums ar Pievienotās vērtības nodokļa direktīvas regulējumu un noteikts šī atbrīvojuma mērķis. Rezultātā tiek secināts, ka Latvijas tiesiskajā regulējumā Pievienotās vērtības nodokļa direktīvas regulējums ir ieviests nepilnīgi, jo personām netiek pilnā apjomā nodrošinātas iespējas piemērot preču, uz kurām attiecas piegāde citā dalībvalstī ar atbrīvojumu no pievienotās vērtības nodokļa, importa procedūru. Līdz ar to Latvijā šīs importa procedūras piemērošanas nosacījumi netiek īstenoti saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa direktīvas mērķiem un Eiropas Savienībā netiek nodrošināta vienveidīga šīs importa procedūras piemērošana.

Import procedures are subjected to directly applicable legislation of European Union, ensuring that these procedures are executed homogeneously within the territory of European Union. At the moment of importation, value added tax is applied to goods. The application of value added tax is governed by member states national legislation where the Value added Tax Directives rules are adopted. An incorrect adoption or interpretation of these rules may result in different application of import procedures in different Member states regarding the application value added tax. This study establishes whether Latvia has correctly adopted in its national legislation those conditions of the Value added Tax Directive that provide a value added tax-exempt for imports of goods that are delivered to a different European Union member state after the importation. To establish this, the study compares Latvian national legislation to the Value added Tax Directive and defines the objective of this tax-exempt. This study concludes that the conditions of Value added Tax Directive are not fully adopted in Latvian national legislation, because individuals do not have the full options to execute the importation of goods which are the subject of a value added tax-exempt supply to another member state. Therefore, the application of this import procedure is not executed in accordance with the Value added tax Directives objectives and the homogeneous application of this import procedure within the European Union is not ensured.
The importation of goods in Latvia, which are the subject of a VAT-exempt supply to another member state
Keywords: Juridiskā zinātne