Mūža ieslodzījuma izpratne un juridiskie aspekti Latvijā un pasaulē - Puriņa, Sindija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba mērķis ir aplūkot mūža ieslodzījuma vēsturisko attīstību, analizēt Latvijas tiesu praksi mūža ieslodzījuma piemērošanā, tā izpildi Latvijā, izpētīt un salīdzināt mūža ieslodzījuma izpratni Latvijā un citviet pasaulē – kā atšķiras subjekti, kam var piemērot, par kādiem noziedzīgiem nodarījumiem var piemērot, pirmstermiņa atbrīvošanas iespējas. Veiktā izpēte liecina, ka Latvijas tiesu prakse mūža ieslodzījuma piemērošanā nav vienveidīga, ārvalstu un Latvijas regulējumā ir saskatāmas būtiskas atšķirības, izsecinot, ka lielākoties Latvijas tiesiskais regulējums ir labvēlīgāks attiecībā uz noziedzīgu nodarījumu izdarījušām personām. Autore bakalaura darbā sniedz priekšlikumus vienveidīgas mūža ieslodzījuma piemērošanas praksei, ierosina papildināt Krimināllikuma regulējumu, nosakot mūža ieslodzījumu kā sodu vēl citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Kā arī, aplūko Latvijas tiesiskajā regulējumā veiksmīgi rastos risinājumus iespējamai uz mūžu notiesāto pirmstermiņa atbrīvošanai.

Bachelor's thesis purpose is to overview life imprisonment historical development, to analyze Latvia's law court practices in life imprisonment application and execution, study and compare lifetime imprisonment comprehension in Latvia and worldwide - how subjects differ, who's applicable, what kind of criminal offenses are eligible for possibility of an early release. Research shows that Latvia's court law practices in life imprisonment is not the same, it differs from case to case, between foreign and Latvian regulations there can be seen significant differences, concluding that mostly Latvia's legislation is more favourable to persons that have committed a criminal offense. Author in bachelor's thesis gives suggestions on how to make life imprisonment's application practises more equal, suggests to complement Criminal law regulation by adding more criminal offenses to the list that are applicable with a life imprisonment. As well as looks on Latvia's legislation successful solutions on a possible life imprisonment convict's early release.
Understanding of life imprisonment and legal aspects in Latvia and worldwide
Keywords: Juridiskā zinātne; mūža ieslodzījums; sods; noziegums; augstākais soda mērs; nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana