Pirmsskolas vecuma bērnu saskarsmes prasmju veicināšana muzikālajās rotaļā - Logina, Evija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba autore ir Evija Logina. Bakalaura darba nosaukums: “ Pirmsskolas vecuma bērnu saskarsmes prasmju veicināšana muzikālajās rotaļās”. Darba mērķis: teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt saskarsmes prasmju veicināšanas iespējas muzikālās rotaļās pirmsskolā. Darba uzdevumi: 1. Analizēt pedagogu, psihologu atziņas par saskarsmes prasmju veicināšanu. 2.Raksturot vidējā pirmsskolas vecumposma bērnu psiholoģiskas īpatnības pētāmās problēmas kontekstā. 3. Pētīt muzikālās rotaļas ietekmi saskarsmes prasmju attīstībā. 4. Veikt empīrisko pētījumu pirmsskolas izglītības iestādē. Bakalaura darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem. Darba pirmajā nodaļā apkopota literatūra par saskarsmes būtību un saskarsmes veidiem, saskarsmes prasmes raksturojums. Tāpat arī tiek pētīts pirmsskolas vecumposma bērnu attīstības raksturojums pētāmās problēmas kontekstā. Otrajā nodaļā tiek pētīts muzikālās rotaļas kā sekmētājas saskarsmes prasmju attīstībā. Tiek apkopots muzikālo rotaļu iedalījums un tiek pētīts bērnu saskarsmes prasmju attīstība muzikālās rotaļās. Trešajā nodaļā tiek veikts empīriskais pētījums X pirmsskolas izglītības iestādē vidējā vecuma grupā. Tiek novērota kāda ir saskarsme vidējā pirmsskolas vecuma bērniem un noteikts saskarsmes prasmju veidošanas līmeni muzikālajās rotaļās. Pētījums tika veikts divos posmos, kuros tika vēroti bērni visas dienas garumā. Lai analizētu bērnu saskarsmes prasmes muzikālajās rotaļās tika izvirzīti atbilstoši kritēriji un iegūtie dati apkopoti matemātiski. Bakalaura darbā izmantotas D. Dzintares, L. Dubkeviča, D. Lieģenieces, A. Šponas, B. Brices, А. Воробьевa, Л. Ф. Обухова, G. Dewar, Horizons Bright un citu zinātnieku atziņas Autores bakalaura darbs sastāv no 63 lappusēm, satur 5 tabulas un 12.attēlus. Darba izstrādei izmantoti 41 dažādi literatūras un informācijas avoti. Darba ietverti 8 pielikumi. Atslēga vārdi: saskarsme, saskarsmes prasmes, pirmsskolas vecuma bērni, muzikālās rotaļas

Author of the bachelor's thesis is Evija Logina. Bachelor's work title: “Promotion of communication skills of preschool children in musical games.”. Purpose of work: to analyses theory and test practical ways of promoting communication skills in musical games in preschool. Work tasks: 1.Analyze teachers and psychologists quotes about promoting communication skills. 2.Describe the psychological characteristics of children in the middle childhood in the context of the researched problem. 3. Study the impact of musical games in the development of communication skills. 4. Carry out empirical research in a pre-school educational institution. The bachelor's thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions. The first section of work summaries the literature about the types and essence of communication, of communication, the characteristics of the communication skills. It also studies the development of pre-school children in the context of the research problem. The second chapter explores musical games as a facilitator in the development of communication skills. A breakdown of musical games is compiled and the development of children’s communication skills in musical games is being studied. In Chapter three, an empirical study is carried out at the X preschool education institution in the middle age group. There is an observed interaction between children of the average pre-school age and a certain level of communication skills in musical games. The study was conducted in two stages in which children were observed throughout the day. In order to analyze children's communication skills in musical games, appropriate criteria were set and the obtained data were summarized mathematically. The bachelor's work mainly used and learned thesis from this scientists: D. Dzintares, L. Dubkeviča, D. Lieģenieces, A. Šponas, B. Brices, А. Воробьевa, Л. Ф. Обухова, G. Dewar, Horizons Bright also were used other scientists thesis as well. The author’s bachelor’s work consists of 63 pages, contains 5 tables and 12 images 41 different sources of literature and information have been used to develop the work. The work includes 8 annexes. Keywords: communication, communication skills, preschool children musical games.
Promotion of communication skills of preschol children in musical game
Keywords: Skolas pedagoģija; Saskarsme; Saskarsmes prasmes; Pirmsskolas vecuma bērni; Muzikālās rotaļas