Latvijas nacionālās futbola izlases kvalificēšanās 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīram laikrakstos "Diena" un NRA ─ varoņa stāsts (2002 - 2004) - Zaļkalns, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā „Latvijas Nacionālās futbola izlases kvalificēšanās 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīram laikrakstos Diena un Neatkarīgā Rīta Avīze varoņa stāsts (2002 – 2004)” tiek analizēts Latvijas futbola izlases naratīvs 2004. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra kontekstā Latvijas vadošajos rīta laikrakstos. Sporta žurnālistika ieņem vitāli svarīgu lomu veselīga dzīves veida veicināšanā, starptautisku attiecību veidošanā un aizvien ietekmīgāku pozīciju mediju biznesā. Latvijas futbola izlases fenomenālā kvalificēšanās 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīram bija viens no 2003. gada sensacionālākajiem notikumiem visas pasaules sportā. Mediji radīja vērienīgu rezonansi ap šo sasniegumu, kā rezultātā Latvijā sāka velties vēl nepieredzēts futbola popularitātes vilnis – statistika liecina, ka pēc 2004. gada Eiropas čempionāta ievērojami palielinājās jauno futbolistu skaits. Pētījums tiks veidots uz Ailgirdas Žiljēna Greimasa naratīva analīzes aktantu modeļa bāzes un kvalitatīvajām intervijām, kurās tiks intervēti Latvijas labākie futbola eksperti. Par teorētisko pamatu izmantots Džozefa Kempbela varoņa raksturojums un sporta žurnālistikas teoriju. Pētījumā, izanalizējot 41 publikāciju, pierādīts, ka Diena un NRA Latvijas futbola izlases naratīvu 2004. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā reprezentē kā varoņa stāstu, bet pētījumā analizēto publikāciju kvalitāte atbilst jaunākajām sporta žurnālistikas tendencēm. Atslēgas vārdi: futbols, sports, sporta žurnālistika, naratīvs, varonis.

The Bachelor work „The Qualification of the Latvian National Football Team for the European Championship Final-tournament 2004 according to the Newspapers Diena and NRA - Hero Story (2002 - 2004)” is an analysis of the narrative of the Latvian National football team in the leading Latvian newspapers in the context of Euro2004 qualifying tournament. In the research the sport is also examined as ‘big business’ and political event. Sport journalism plays a vital role in promoting a healthy lifestyle and is also gaining an increasing significance in the media business. The phenomenal qualifying for the Euro2004 of the Latvian National football team was one of the biggest sports stories in the whole world in the year 2003. On account of the following media resonances after Euro2004 the amount of the new football players in Latvia considerably increased. The research is based on the Algirdas Julien Greimas model of narrative actant analysis and qualitative interviews with the best Latvian football experts. The sport journalism theory as well as the description of a hero by Joseph Campbell is used as a theoretical basis. It is proved in the research that Diena and NRA reflect the performance of the Latvian National football team in Euro2004 qualifying tournament as a hero story whereas the quality of the sport's department of the above mentioned newspapers does meet the latest tendencies of sport journalism. Key words: football, sports, sport journalism, narrative, hero.
The Qualification of the Latvian National Footbal Team for the European Championship Finalturnir 2004 According to Newspapers Diena and NRA - Hero Story (2002 - 2004)
Keywords: Komunikācijas zinātne