M.Arnolda dzejolis "Duvra Pludmale" kā I.Makjuana romāna "Sestdiena" interteksts - Kundziņa, Anna Marija (Latvijas Universitāte, 2020)
Vairāki literatūru zinātntieki ir pētijuši intekstualitātes tēmu. Šis bakalaura darbs mērķis ir izpētīt, kā Metjū Arnolda dzejolis “Duvras Pludmale” strādā kā interteksts Iana Makjuana romānam “Sestdiena”. Lai sasniegtu šo mērķi tika apkopoti teorētiskie matreāli par intertekstualitāti un pēc tam veikta teksta analīze kā arī interpretācija, lai parādītu intertekstualitāti starp Metjū Arnolda dzejolim “Duvras Pludmale” un Iana Makjuana romāna “Sestdiena”. Un pēc teksta analīzes tika veikti secinājumi. Šī bakalaura darba galvenie secinājumi ļāva parādīt, kā Metjū Arnolda dzejolis “Duvras Pludmale” ir ietekmējis Iana Makjuana romānu “Sestdiena” un izmantojot intertekstualitāti var izmantot, lai redzētu references starp literatūras darbiem. Vairāki literatūru zinātntieki ir pētijuši intekstualitātes tēmu. Šis bakalaura darbs mērķis ir izpētīt, kā Metjū Arnolda dzejolis “Duvras Pludmale” strādā kā interteksts Iana Makjuana romānam “Sestdiena”. Lai sasniegtu šo mērķi tika apkopoti teorētiskie matreāli par intertekstualitāti un pēc tam veikta teksta analīze kā arī interpretācija, lai parādītu intertekstualitāti starp Metjū Arnolda dzejolim “Duvras Pludmale” un Iana Makjuana romāna “Sestdiena”. Un pēc teksta analīzes tika veikti secinājumi. Šī bakalaura darba galvenie secinājumi ļāva parādīt, kā Metjū Arnolda dzejolis “Duvras Pludmale” ir ietekmējis Iana Makjuana romānu “Sestdiena” un izmantojot intertekstualitāti var izmantot, lai redzētu references starp literatūras darbiem.

Several literary scholars have studied the topic of intertextuality. The purpose of this bachelor thesis is to reveal how Matthew Arnold's poem “Dover Beach” works as an intertext for Ian McEwan's novel Saturday. Theoretical material related to intertextuality was collected and then the text analysis, as well as interpretation, was made to show intertextuality between Matthew Arnold's poem “Dover Beach” and Ian McEwan's novel Saturday. After the text analysis was made the relevant conclusions were drawn. The main conclusions of this bachelor's thesis are that by analysing intertextuality in both literary works, the researcher has shown how Matthew Arnold's poem “Dower Beach” influences Ian McEwan's novel Saturday and intertextuality can be used to see the references between literary works.
Matthew Arnold's "Dover Beach" as an Intertext for Ian McEwan's "Saturday"
Keywords: Valodniecība; interteksts; intertekstualitāte; Ian McEwan; Dover Beach; Saturday