Attēla kvalitāti ietekmējošie faktori pēdas locītavas datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar ārējās fiksācijas aparātu - Balčūna, Zane (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Attēla kvalitāti ietekmējošie faktori pēdas locītavas datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar ārējās fiksācijas aparātu”. Tēmas aktualitāti nosaka datortomogrāfijas nozīme pēdas locītavas traumu diagnostikā un ārējās fiksācijas aparātu radītie artefakti, kas samazina attēla diagnostisko vērtību. Darba mērķis ir analizēt attēlu kvalitāti pēdas locītavas datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar ārējās fiksācijas aparātu un izstrādāt priekšlikumus tās uzlabošanai. Pētniecības uzdevumi ir analizēt literatūru un datortomogrāfijas attēla kvalitātes parametrus, noskaidrot ārējās fiksācijas aparātu ietekmi uz attēla veidošanos, veikt retrospektīvu 50 pacientu izmeklējumu analīzi, novērtējot attēla kvalitāti pēc kvalitātes kritēriju tabulas un izstrādāt ieteikumus attēla kvalitātes uzlabošanai. Pētniecības jautājums: Kādi attēlu kvalitāti traucējošie faktori sastopami pēdas locītavas datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar ārējās fiksācijas aparātu. Pētniecības instruments – autora izstrādāta attēla kvalitātes kritēriju tabula. Pētniecības metode – kvalitatīvi retrospektīva. Pēdas locītavas datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar ārējās fiksācijas aparātu biežāk ietekmējošie faktori ir metāla artefakti, kurus iespējams samazināt ar optimizētiem parametriem un metāla artefaktu mazināšanas algoritmu. Pētniecības jautājums sniedza atbildi, identificējot galvenos kvalitāti ietekmējošos faktorus un izstrādājot priekšlikumus to novēršanai.

The theme of bachelor thesis “Image quality factors in ankle computed tomography examinations for pacients with external fixation device”. Revalance of this theme is based on the important role of computed tomography in the diagnosis of ankle joint injuries and the artifacts caused by external fixation devices, which reduce the diagnostic value of the images. The aim of this study is to analyze image quality in ankle joint computed tomography examinations for patients with external fixation devices and to develpo porposals for its improvment. The tasks of research are to analyze literature and computed tomography image quality parametrs, determine the impact of external fixation devices on image, conduct a retrospective analysis of 50 patient examinations by evaluating image quality according to a quality criteria table and develop recommendations for improving image quality. Research question: What image quality factors are observed in ankle joint computed tomography examinations for patients with external fixation devices? Research instrument- research protocol. Research method- qualitative retrospective method. In ankle jointcomputed tomography examinations of patients with external fixation devices, the most common quality affecting factors are metal artifacts, which can be reduced by using optimized scanning parameters and metal artifact reduction algorithm. The research question was answered by identifying the main factors affecting image quality.
Image quality factors in ankle computed tomography examinations for pacients with external fixation device
Keywords: Medicīna; pēdas locītava; datortomogrāfija; ārējās fiksācijas aparāts; artefakti; kvalitātes kritēriji