Vientulības, darba prasību un resursu saistība ar iesaisti darbā - Plokste, Elita (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp vientulību, darba prasībām, darba resursiem, iesaisti darbā, noskaidrot arī, vai demogrāfiskie un darbu raksturojošie faktori tos ietekmē. Dati iegūti ar trim validētām aptaujām: DP-R aptauju (Lequeurre et al., 2013), 6 vienību vientulības skalu (Gierveld & Tilburg, 2006), un UWES-9 saīsināto skalu (Schaufelli & Bakker, 2003). Rezultāti rāda, ka vientulība samazina darba resursu uztveri un iesaisti darbā, savukārt darba resursi (izņemot autonomiju) to veicina. Atalgojums ir vienīgais rādītājs, kas statistiski nozīmīgi prognozē visus četrus pētītos mainīgos – vientulību, darba prasību un resursu uztveri un iesaisti darbā.

The aim of the study was to explore the relationship between loneliness, job demands, job resources, work engagement, and to analyse whether demographic and job-related factors influence these variables. Data was collected using three validated surveys: the JD-R questionnaire (Lequeurre et al., 2013), the 6-item Loneliness Scale (Gierveld & Tilburg, 2006), and the shortened UWES-9 scale (Schaufeli & Bakker, 2003). The results indicate that loneliness reduces the perception of job resources and work engagement, whereas job resources (except autonomy) promotes them. Remuneration was the only factor that predicted all four variables explored —loneliness, assessment of the job demands and job resources, work engagement.
The Relationship Between Loneliness, Job Demands and Resources, and Work Engagement
Keywords: Psiholoģija; darba prasības; darba resursi; iesaiste darbā; vientulība