Jūgendstila arhitektūras atspoguļojums latviešu presē 1890-1914 - Ābele, Edīte (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma „Jūgendstila arhitektūras atspoguļojums latviešu presē 1890-1914”, uzskatāmi akcentē galvenos darba pieturas punktus - laiku, problēmu un apstākļus. Dotais posms sakrīt ar Latvijas celtniecības sākumu. Kā vadošais stils celtniecībā tika izkopts jūgendstils. Jaunās, vēl nebijušās, mākslas vērtības, spēja noteikt pilsētas raksturu. Savukārt šim raksturam ir būtiska nozīme, jo tas vistiešāk attēlo tradīcijas un sabiedrības vērtības visplašākajā vārda nozīmē. Šīs sakritības dēļ, īpaši Rīgas arhitektūrā, vērojams vērienīgs stila iespaids. Dotā tēma ir nozīmīga un aktuāla, tādēļ, ka, mūsdienu izdevumos, jūgendstila arhitektūra, tiek izteikti slavināta, uzsverot tās ievērojamo lomu pasaules mērogā. No tā izriet arī darba mērķis – noteikt kāds bija viedoklis par jūgendstila arhitektūru attiecīgajā laika posmā, preses apskatā.

Bachelors work “The reception of Art Neuve architecture in latvian printed media, 1890-1914” emphasizes the main reference points – time, problem and circumstances. Given time period coincides with beginning of construction fever in Latvia. In construction Art Neuve arise as leading architectural style. Characteristics of city were defined by new and unprecedented art values. Those characteristics are essential, because they represent the traditions, values and public life, in its broadest sense of the word, in most direct way possible. Due to that coincidence, Art Neuve style is so widespread in architecture of Riga. Art Neuve today is highly praised and its significant role on global scale is highly emphasized. From that derives objective – to determine what the opinion on Art Neuve in Latvian press was in the given time period.
The reception of Art Neuve architecture in latvian printed media, 1890-1914
Keywords: Vēsture; latviešu prese; jūgendstils; arhitektūra; 1890-1914