Preoperatīvās ķīmijterapijas ietekme radikāli operētiem kuņģa vēža pacientiem - Memmēns, Kristians (Latvijas Universitāte, 2018)
Kopsavilkums Darba mērķis Izpētīt un analizēt preoperatīvas ķīmijterapijas pēcoperācijas komplikācijas. Materiāli un metodes Tika veikts retrospektīvs pētījums Latvijas Onkoloģijas centrā, analizētas pacientu vēstures no 2016. gada līdz 2018.gadam. Pētījumā iekļauti 94 pacienti ar kuņģa vēzi III stadijā kuriem veikta radikāla operācija. Pētījuma grupas tiek analizētas pēc vecuma, dzimuma, kuņģa vēža tipa, audzēja invāzijas dziļuma, stadijas, saņemtās terapijas – neoadjuvants un/vai adjuvants ar ķirurģiju un atsevišķa ķirurģija, izdalīto limfmezglu skaitu, slimības komplikācijas. Pacientus sadalīja grupās pēc audzēja invāzijas dziļuma T3, T4 un salīdzinātas ar terapijas viedu un iznākumiem. Rezultāti Pētījumā analizēju komplikāciju biežumu starp terapijas grupām no iegūtajiem rezultātiem konstatēju, ka neoadjuvanta un adjuvnata terapijas grupās, komplikāciju risks ir gandrīz četras reizes lielāks, aptuveni 45%, kā pacientiem, kuri saņēmuši atsevišķu operatīvu terapiju 10%. Iegūtie rezultāti apstiprina izvirzīto hipotēzi, kad neatkarīgi no ķīmijterapijas veida, komplikāciju risks ir četras reizes lielāks pacientiem, kuri saņēma ķīmijterapiju. Neoadjuvnata terapijas grupas pacientu rezultāti norāda, ka biežāk pacientiem, kuri saņēmuši neoadjuvnatu ķīmijterapiju attīstījās sekundāra neitropēnija 17 %, tāpat 17 % attīstījās acīts, kas izskaidrojams ar terapijas ilgumu. 15 % gadījumu attīstījās kaheksija, malabsorbcija tika konstatēta 14 % gadījumu. Sekundāra anēmija attīstījās 13% gadījumos, 12% attīstījās sekundāra neitropēnija. 8 % gadījumu attīstījās karcinomatoza intoksikācija un 4 % gadījumu sāpju sindroms. No iegūtajiem rezultātiem var secināt, kad vienlīdz bieži neoadjuvanta grupā attīstījās sekundāra neitropēnija un sacīts. Analizējot sakarības starp terapijas veidu un izņemto limfmezglu skaitu. Pēc iegūtajiem rezultātiem var secināt, ka pacientiem kuri saņēmuši neoadjuvantu terapiju ir lielāka iespēja izdalīt vairāk limfmezglus 24.2 %, kur p vērtība ir p < 0,039. Secinājumi 1.Pacientiem ķīmijterapijas grupās pēcoperācijas komplikācijas ir vairāk nekā tiem kuri operēti bez ķīmijterapijas. 2.Biežākā komplikācija pacientiem, kuri saņēma ķīmijterapiju ir neitropēnija. 3.Izdalīto limfmezglu skaits ir vairāk pacientiem, kuri saņēmuši neoadjuvnatu terapiju.

Preoperative chemotherapy effects on postoperative complications in patients who undergo radical surgery Author: Kristians Memmēns Research supervisor: Armands Sīviņš MD Introduction: Gastric cancer is the third leading cause of death from all types of cancers, in both genders. Aim of the study: To investigate and analyze postoperative complications of preoperative chemotherapy. Methods: A retrospective study was carried out at the Latvian Oncology Center, analyzed the patient history cases from 2016 to 2018. The study included 94 patients with stage III stomach cancer undergoing a radical surgery. Study groups were analyzed according to age, gender, type of stomach cancer, tumor invasion depth, stages, received therapy - neoadjuvant and / or adjuvant with surgery and surgery alone, number of lymph nodes dissected, disease complications. Results: The study analyzed the incidence of complications between treatment groups from the results obtained and founded that in the neoadjuvant and adjuvant treatment groups the risk of complications was almost four times greater, approximately 45%, as in patients who received individual surgical therapy 10%. The obtained results confirm the hypothesis that, regardless of chemotherapy, the risk of complications is four times higher in patients receiving chemotherapy. The results of the Neoadjuvant treatment group study indicate that more than 17% of patients with neoadjuvant chemotherapy developed secondary neutropenia, and 17% and ascites 17%. In 15% of cases cachexia was developed, malabsorption was observed in 14% of cases. Secondary anemia developed in 13% of cases, 12% developed secondary neutropenia. 8% of cases developed carcinomatous intoxication and 4% of cases of pain syndrome. Conclusion: 1.Patients in chemotherapy groups have more postoperative complications than those without chemotherapy. 2.The most common complication in patients receiving chemotherapy is neutropenia. 3.The number of lymph nodes dissected is higher in patients who received neoadjuvant therapy.
Influence of preoperative chemotherapy in patients who undergo radical surgery
Keywords: Medicīna; PREOPERATĪVA; ĶĪMIJTERAPIJA; PĒCOPERĀCIJAS; KOMPLIKĀCIJAS