Mežizstrādes uzņēmuma transporta iegādes un ārpakalpojuma izmaksu salīdzinājums. - Martinsons, Markuss Marks (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā analizēta mežizstrādes uzņēmuma SIA “ARTAVS.LV” loģistikas attīstības iespēja, salīdzinot divus transporta nodrošināšanas veidus: papildus kokvedēja iegāde vai ārpakalpojuma izmantošana. Pētījuma mērķis ir izvērtēt katra risinājuma priekšrocības, trūkumus, finansiālo ietekmi un izvēlētā risinājuma ietekmi uz realizācijas apjomu. Darba ietvaros izstrādāta SVID analīze katram no risinājumiem, veikta regresijas analīze un izstrādātas prognozes uzņēmuma realizācijai no 2026. gada līdz 2030.gadam, kā arī aprēķinātas abu alternatīvu izmaksas šajā periodā. Rezultāti liecina, ka pašu kokvedēja iegāde varbūt izdevīgāka ilgtermiņā, bet tā ir saistīta ar lielākiem sākotnējiem ieguldījumiem un riskiem, kamēr ārpakalpojuma izmantošana ir lētāka izpētītajā periodā un nav nepieciešamas sākotnējās investīcijas, tomēr risinājums rada atkarību no trešās puses un nav iespējams kontrolēt procesa kvalitāti. Bakalaura darbā ir izstrādāti priekšlikumi uzņēmuma attīstībai un transporta risinājuma izvēlei.

The bachelor's thesis analyzes the logistics development opportunities for the forestry company SIA “ARTAVS.LV” by comparing two transportation provision methods: the acquisition of an additional timber truck or the use of outsourced transport services. The aim of the study is to evaluate the advantages, disadvantages, financial impact, and influence on sales volume for each solution. The thesis includes a SWOT analysis for both alternatives, a regression analysis, and sales forecasts for the period from 2026 to 2030, as well as a cost comparison for both options during this time frame. The results indicate that owning a timber truck may be more cost-effective in the long term, though it involves higher initial investment and greater risk. In contrast, outsourcing is cheaper within the analyzed period and requires no upfront capital, but it creates dependency on third parties and limits control over service quality. The thesis offers recommendations for the company’s development and the selection of an appropriate transport solution.
Comparison of transport purchase and outsourcing for a forestry company.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; mežizstrāde; transporta risinājumi; ārpakalpojums; izmaksu salīdzinājums; regresijas analīze